Mićo Finta je nekdanji nogometaš in biševski pesnik ter kronist. Med Biševljani velja za »redikula« - kar pomeni, da je drugačen, poseben in neprilagojen. Mićo se je rodil na otoku. Skoraj bi postal vrhunski nogometaš, ker pa je bil tudi velik ljubimec, je šla nogometna kariera po zlu. Otočani povedo, da naj bi ga nekoč zavrnila lepa mlada deklica in Mićo naj bi v žalosti zapustil otok. Izginil je neznano kam, kasneje pa se je izkazalo, da je delal po različnih jadranskih ladjedelnicah, nekaj časa pa je v Ljubljani celo postavljal odre za rock koncerte.

Mićo hrani na kupe šolskih beležnic, kamor zapisuje vsakdanje biševske dogodke. Ko pa se zgodi kaj posebnega, napiše celo pesem. Na otok se je vrnil šele v zrelih letih in od takrat živi sam, družbo pa mu dela sedem »puckov«, kakor je sam poimenoval lokalne mačke. Mićo Finta je človek mnogih talentov; na otoku velja za največjega strokovnjaka za gradnjo in obnovo t. i. suho-zidov. To so dolge kamnite meje, ki jih otočani že stoletja gradijo, da bi pred vetrom zaščitili rodovitno prst in razmejili svoje parcele.

Otok Biševo in otok Vis sta od nekdaj slovela po pesnikih in interpretih. Iz sosednje Komiže na otoku Vis so znani hrvaški pesnik in akademik dr. Joško Božanić, Jakša Fiamengo, in pisec Senko Karuzo. Na široko poznan pa je tudi t. i. “pučki pjesnik” Ante Božanić – Pepe. Kot ti komiški umetniki, tudi Mićo nadaljuje biševsko pesniško tradicijo.

3. epizoda bo objavljena v ponedeljek, 30. januarja 2017.

Ogledate si jo lahko na tej povezavi: https://iotok.eu/sl/epizoda/3


Oglejte si tudi pretekle epizode:

2. epizoda: Medena hobotnica

1. epizoda: iOtok