Sentinel Marine solutions, ki je jadralskemu trgu poznan po izdelkih za varnostni nadzor plovil Sentinel Fleet Monitor in Sentinel Boat Monitor, zdaj predstavlja svojo prvo integracijo z zunanjim sistemom - platformo Sailing Record, ki jo je razvilo in predstavilo podjetje Seascape. Sailing Record odgovarja na večen jadralski izziv - kdo je hitrejši, trenutno pa se lahko pomerimo v najhitreje prejadranih 500 metrih in najhitreje prejadrani eni uri.

Regatno jadranje je tradicionalno vezano na prostor in čas, a ker prav tam in takrat včasih tudi ni vetra, naši tekmovalni apetiti ostanejo nepotešeni. Kdaj drugič se znajdemo ob pravem času na pravem mestu, a kaj, ko nismo na regati in se z odlično hitrostjo lahko pohvalimo zgolj na svojih socialnih omrežjih. Zagato rešuje Sailing Record, dobro premišljena platforma, ki že dobrega pol leta omogoča primerjavo v dveh kategorijah - v najhitreje prejadranih 500 metrih in najhitreje prejadrani eni uri. Namen je seveda predvsem v dobri zabavi, saj lahko jadralci zdaj sami izberemo najustreznejše pogoje, svoj izjemen rezultat pa kot izziv drugim javno objavimo in se z njim pohvalimo.

Sailing Record je namenjen jadralcem po vsem svetu in na vseh tipih jadrnic, ki lahko izmerijo svojo hitrost, tudi če v ta namen uporabijo pametne telefone ali pa GPS instrument, kot je recimo Velocitek. A ker so želeli v podjetju Seascape postopek nalaganja podatkov na Sailing Record čimbolj poenostaviti, so elegantno rešitev poiskali skupaj z visokotehnološkim IT podjetjem Sentinel Marine solutions, ki je jadralskemu trgu poznan po izdelkih za varnostni nadzor plovil Sentinel Fleet Monitor in Sentinel Boat Monitor. Boat Monitor kot del standardne opreme že nekaj časa najdemo tudi v obeh večjih Seascapovih modelih 24 in 27. Integracija, ki je rezultat sodelovanja, omogoča vsem uporabnikom Sentinelovih naprav izvoz podatkov v platformo Sailing Record z dvema enostavnima klikoma. Ker so poleg Seascapov s Sentinelovimi napravami opremljene tudi številne druge zasebne in čarter jadrnice, tudi tiste, ki jih na Hrvaškem najemamo za udeležbo na regatah, je Sailing Record zdaj enostavno dosegljiv tudi širši jadralski javnosti. Seveda pa tudi tistim, ki na svojih plovilih nimajo Sentinela - platforma je namreč odprta in nanjo (sicer z nekoliko več truda) lahko svoje rute naložimo tudi ročno v obliki GPX datotek.

Marko Pihlar, direktor podjetja Sentinel: “Ljudje jadramo, ko imamo čas, voljo in ustrezne razmere. Če te obetajo dobro jadranje in zanimive rezultate, smo morali doslej na jadrnice nameščati različne naprave za logiranje, čemur je sledil kup raznih tehničnih postopkov in prevečkrat se je kje zapletlo. Dokler smo morali ročno skrbeti za tehnologijo, so bile primerjave, kakršne omogoča Sailing Record, preveč zahtevne. Zdaj Sentinel vse podatke sproti logira, jih spravi v oblak in z dvema klikoma jih izvozimo v platformo, kjer program oceni naš dosežek in nam dodeli ustrezno mesto na lestvici. Namen naše integracije je alternativa procesu ročnega nalaganja GPX datotek na Sailing Record, kar močno izboljša uporabniško izkušnjo. Naše stranke so s tem dobile tudi možnost novih izzivov na načine, kot jih klasično jadranje doslej ni ponujalo.”

Čeprav je jadralski svet doslej videl že nekaj osamljenih poskusov podobnega merjenja na vodi, eden od njih je recimo Musto Challenge, ki je v ta namen razvil tudi svojo aplikacijo, pa je Sailing Record prvi tovrstni projekt, ki je zastavljen odprto in je namenjen vsem, ne da bi za udeležbo potrebovali posebno dodatno opremo. V podjetju Seascape je ideja zorela kar nekaj let. V tem času so opravili poglobljeno analizo trga, zasnovali so ustrezno uporabniško izkušnjo in grafični dizajn platforme, ki jo najdemo na sailingrecord.com.

Andraž Mihelin, direktor podjetja Seascape: “Platformo smo razvili skupaj z Jurko Mihelin (storitveni dizajn), Adrijano Pestotnik (grafični dizajn) in Sašom Lukšo (programiranje). Razmišljali smo o ideji, da bi zmogljivost jadrnice opisala ena številka. Preko zadostnega števila kredibilnih vnosov bomo lahko dobili maksimalno hitrost, ki jo določena jadrnica lahko dosega v idealnih pogojih. Na ta način bo zmogljivost jadrnice opisana na podoben način kot zmogljivost avtomobila – z najvišjo možno doseženo hitrostjo. Povezava s Sentinelom je ključna za to, da se jadralec oziroma jadralka na jadrnico odpravi brez razmišljanja o elektroniki ali aplikacijah, ampak lahko svoje razmišljanje – kot dosedaj – popolnoma usmeri v pripravo jadrnice in užitek med jadranjem.”

Čeprav je platforma Sailing Record prvenstveno namenjena zabavi in dodatnim izzivom, pa se bodo na osnovi univerzalne metrike, ki stoji za rezultati, lahko med seboj lepo primerjale tudi različne jadrnice. V prihodnosti in z večanjem števila objavljenih rezultatov na različnih tipih jadrnic bo Sailing Record postal verodostojen vir informacij tudi za potencialne nove kupce, ki bodo iskali hitre in zabavne jadrnice.

Sailing Record nam tako v vetrovnih dneh ponuja dodatno vzpodbudo, da dvignemo jadra - in se zapišemo v zgodovino.

Več na: sailingrecord.com