Alenka Artnik, Vertical Blue, svetovni rekord

Slovenska potapljačica na vdih Alenka Artnik premika meje mogočega. Na tekmovanju Vertical Blue se je potopila do nove rekordne znamke 118 m.

Ko misliš, da so meje človeških sposobnosti dosežene, Alenka Artnik dokaže, da še niso. Na tekmovanju Vertical Blue, ki poteka na Bahamih v znameniti podvodni jami Dean's Blue Hole je potekalo tekmovanje v potapljanju na vdih. Udeležila se ga je tudi slovenska potapljačica Alenka Artnik, ki je že lastnica številnih rekordov v potapljanju. Tekmovala je v razredu CTW (Constant Weight – Konstantna teža). Spomnimo se, da je Alenka v tej kategoriji lani postavila rekord 114 m. Tokrat je dokazala, da zmore še več. Potopila se je do globine 118 in postavila nov svetovni rekord. Za dosežek je potrebovala le 3 min in 26 s, kar je izjemno hitro.

Alenka Artnik, Vertical Blue, svetovni rekord

Takoj po potopu je komentirala:

»Danes sem bila zelo zbrana. Ponoči sem slabo spala, zato sem vedela, da potrebujem izjemno osredotočenost, da bom svoj potop izvedla na način, kot sem si želela. Ko sem se začela potapljati, sem se spomnila našega prijatelja Sayuria Kinoshita in svoj potop posvetila prav njemu. Moj potop je bil namenjen njemu in prav zaradi njega mi je uspelo.«

Na tekmovanju so padli še drugi rekordi. Rus Alexey Molchanov je postavil nov svetovni rekord in se potopil do globine 126 m. Za potop je potreboval 4 min in 45s. Francoz Arnaud Jerald je postavil nov svetovni rekord v kategoriji CWT-BF (Constant Weight with Bi-fins – Konstantna teža in dvojna plavut). Potopil se je do globine 116 m. Za potop je potreboval 3 min in 30 s.

Med ženskami je nov rekord postavila Italijanka Alessia Zecchini. Potopila se je do globine 115 m. Vendar je njen dosežek veljal za svetovni rekord le do nastopa Alenke Artnik, ki je njen dosežek izboljšala še za 3 m.

 

 

 

 

Posnetek 2. dne tekmovanja

 

Foto: FB Alenka Artnik