Litijeve baterije BlueCell

Baterije BlueCell so pametne baterije. Vse imajo vgrajen BMS sistem za nadzor nad delovanjem baterije. Ta varuje baterijo pred poškodbami, zagotavlja varno delovanje in dolgo življenjsko dobo.

BMS (Battery Managment System) sistem za nadzor baterije ima številne varovalne funkcije. Namenjen je nadzoru nad delovanjem baterije v različnih temperaturnih razmerah, med obremenitvijo in med polnjenjem baterije.

Parametri nadzora:

 • temperatura baterije (2 senzorja)
 • temperatura polnjenja
 • temperatura mirovanja
 • temperatura praznjenja
 • napolnjenost baterije
 • napetost (posamezne celice, vseh celic skupaj)
 • tok polnjenja
 • tok praznjenja
 • število ciklov
 • dogodki
 • število kratkih stikov...

Temperaturno območje

Nadzorni sistem ves čas nadzoruje delovanje baterije. Stalno spremlja temperaturo, polnilne tokove in tokove praznjenja, napetost celotne baterije in posameznih celic. Temperaturno območje delovanja je določeno posebej za polnjenje in posebej za praznjenje. Baterije lahko polnimo, ko je njihova temperatura med 0 in 65°C, praznimo pa jih lahko v nekoliko večjem obsegu med -10 in 75°C. V kolikor temperature presežejo mejne vrednosti, se baterija varnostno izklopi. Ponoven vklop baterije se zgodi avtomatsko, ko se temperatura vrne v meje, ki so znotraj meja normalnega delovanja z odmikom do 5°C.

Primer:

Če se je baterija med praznjenjem segrela na temperaturo preko 75°C (dovoljeno do 75°C), se bo ponovno vklopila, ko bo njena temperatura dosegla 70°C.

Medij LiFePO4 baterij je izjemno stabilen in zato tudi varen. Je najbolj stabilen med vsemi mediji, ki se uporabljajo v litij-ionskih baterijah. Stabilen je vse do temperature 175 C.

Prekomerna obremenitev

Baterijo lahko priključimo na preveliko breme. Če je največji dovoljen tok med praznjenjem baterije določen na 80 A, se bo baterija samodejno izključila pri toku ki bo nekoliko večji od največjega dovoljenega. Ta tok je lahko 90 A pri nekaterih kvalitetnejših baterijah pa tudi 100 ali celo 110 A. Pri prevelikem toku praznjenja se baterija izključi za določen čas, ki je lahko od 10 s pa vse do 1 min. Po preteku časa se baterija ponovno vključi in deluje normalno. Ekvivalentno se baterija obnaša pri polnjenju. V kolikor jo želimo polniti s prevelikim tokom, se bo izključila, počakala nekaj sekund in nato ponovno vključila.

Zaščita pred kratkim stikom

Baterije imajo vgrajeno mehansko zaščito pred kratkim stikom. Za kratek stik se pojmuje kratkotrajno praznjenje baterije z visokim tokom. Pri 100 Ah baterijah, ki imajo nominalno določen tok praznjenja 80A je lahko kratkostični tok določen pri 150 A. V tem primeru se bo baterija samodejno izključila za določen čas. Po preteku tega časa bo delovala normalno. Vsak kratki stik zmanjšuje življenjsko dobo baterije. Inteligentne baterije BlueCell si vsak tak dogodek zabeležijo.

Pomembno

Vse BlueCell baterije imajo vgrajen sistem nadzora baterije. Ni pa nujno, da ima vsaka baterija vgrajen sistem. V tem primeru je obvezno dokupiti sistem nadzora baterije (BMS) in ga pravilno povezati v sistem. V nasprotnem lahko pride do prenapolnjenja ali prevelikega izpraznjenja baterij, kar jih lahko poškoduje ali jo uniči.

Aplikacija za nadzor nad baterijo za mobilne naprave

Litijeve baterije BlueCell

Več o litijevih baterijah:

Nakup: