Ste bili kdaj v situaciji, ko se je bližala nevihta in ste razmišljali o možnih rešitvah za varen privez? Ste prepričani, da ste našli pravo rešitev?

Če spremljamo vremensko napoved, bomo verjetno izvedeli, kdaj se bo območju, po katerem plujemo, približala nevihta. Če nismo vešči plovbe v nevihti in je ne bi radi preživeli na morju, si moramo pravočasno priskrbeti varen pristan. Naj si bo to marina, pristanišče ali pa sidrišče. Vendar pozor. Če ne poznamo lokacije, kamor se bomo privezali ali zasidrali, imamo lahko večje probleme, kot če bi nevihto preživeli na morji.

V videu, ki je bil posnet v enem izmed pristanišč na grškem otoku Lefkada, lahko vidimo, da privez v pristanišču ni prava izbira, če ni zaščiteno pred vetrovi, ki jih prinaša nevihta. Plovila, ki so bila privezana bočno na obalo, so se močno poškodovala, eno pa je celo potonilo.

Nasvet

Če se nameravate pred nevihto privezati, najprej preverite, ali je privez zaščiten pred vetrovi, ki jih prinaša nevihta. Izplutje iz priveza med nevihto je izjemno zahtevno, pogosto celo nemogoče. Če plujete po Jadranu, je v našem Vodniku po Jadranu in eNavtika app (naši aplikaciji za mobilne telefone) predstavljenih več kot 2700 točk, pri katerih je označeno, na katere vetrove niso zaščitene. Preverite jih, preden vplujete.