Nacionalna uprava za oceane in atmosfero (NOAA) je objavila, da so v Mehiškem zalivu našli potopljeno kitolovko, ki je stara 207 let.

Industry je ime ribiški ladji, dolgi 64 m, ki je bila namenjena za lov na kite. V svojem času je bila znana po tem, da je imela dva jambora ter večinsko črnsko in indijsko posadko. Ladjo je prvo odkrilo leta 2011 zasebno podjetje, vendar so mislili, da so našli drugo ladjo. Ta teden pa je NOAA s svojim podvodnim dronom dobro prečesala razbitine ladje in potrdila, da gre za kitolovko Industry.

Kitolovko so zgradili leta 1805 v pristanišču Westportu v zvezni državi Massachusetts. Prvih dvajset let je lovila kite v Atlantskem oceanu, Karibih in Mehiškem zalivu. Večino časa je lovila kite glavače na razdalji 70 nmi od ustja reke Mississippi. 26. maja leta 1836 jo je na plovbi zajela močna nevihta. Polomila je oba jambora in predrla trup. Ladja se je potopila. Po podatkih NOAA naj bi ladja opravila 214 plovov in je edina kitolovka, ki je potonila. Po pisanju lokalnih časopisov tistega časa, naj bi posadko ladje rešila druga kitolovka. Seznam posadke zadnje plovbe se je izgubil z ladjo, a starejši ohranjeni seznami prejšnjih plovb pričajo, da so na ladji pluli črnci, Indijanci, belci ter pripadniki mešanih ras, kar je bilo za takratne čase neobičajno.

Zgodba ladje je izjemno zanimiva. Paul Cuffer, pomorščak in zasebnik je bil oče osvobojenega sužnja, mati pa je bila Indijanka. Cuffer se je srečal z lovom na kite že v rani mladosti. Plul je že kot najstnik. Nato se je posvetil ladjedelništvu, postal je uspešen trgovec, ustanovil javno šolo in se boril za svobodo temnopoltih ljudi. Na ladji Industry so delali tudi člani njegove družine. Sin je bil navigator, zet Pardon Cook pa častnik. Zanj velja, da je temnopolti človek, ki je opravil največ kitolovov v vsej ameriški zgodovini.

Foto: NOAA