Omis

Hrvaško mesto Omiš, ki leži na ustju reke Cetine, je že dolga leta ozko grlo za vse turiste, ki se peljejo iz Splita proti otoku Korčula, polotoku Pelješac ali proti Dubrovniku. Zato so se odločili, da zgradijo novo obvoznico, ki bo omogočala hitro napredovanje proti jugu in sprostila mestno središče.

Nova obvoznica bo potekala nad mestom Omiš in bo prečkala kanjon reke Cetina. Zgraditi bo treba več tunelov in most nad kanjonom. Cesta bo potekala na severni strani skozi 600 m dolg tunel, prečkala kanjon in se nadaljevala v tunel Omiš na južni strani. Most, ki bo povezoval oba tunela, se bo raztezal 70 m nad reko Cetino. Dolg bo 220 m in bo zgrajen iz železa. Končan naj bi bil konec letošnjega leta. Obvozna cesta s pripadajočo infrastrukturo bo zgrajena do leta 2025, ko naj bi se obvoznica odprla za promet.

Kaj pa most na Pelješac

Most na polotok Pelješac je zgrajen. V začetku leta so že izvedli testiranja, obremenitvene teste in tehnični pregled. Most je vse teste prestal. Promet preko mostu bo verjetno stekel še pred letošnjo turistično sezono. Trenutno še niso dokončane vse povezovalne ceste. Dela bodo večinoma zaključena pred sezono, najpozneje bo zaključena obvoznica mimo mesta Ston na jugu polotoka.

Foto: posnetek zaslona