Zadnji dve leti je navtični turizem na Jadranu utrpel veliko škodo. Zaradi ukrepov in omejitev pri prehodu meja, se je obisk močno zmanjšal. Kratka navtična sezona in zmanjšano število gostov so močno osiromašili prihodke v navtični industriji. Letošnje leto nameravajo izgubljeno nadoknaditi.

Zaradi izjemno skromnih zadnjih dveh turističnih sezon so se na Jadranu odločili, da močno povišajo cene vseh storitev povezanih z navtiko. Večina cen bo višja za več kot 100 odstotkov. Povišali bodo cene privezov, turistične takse, prenočitev, sidrišč, gostinske storitve. Tudi nakupovanje v trgovinah bo dražje. Vendar cene ne bodo višje za vse.

 

Za koga bodo cene višje in za koga ne

Cene se ne bodo povišale za redne goste. Povišale se bodo le za tiste, ki v zadnjih dveh letih niso dopustovali na Jadranu. Za redne goste se bodo šteli tisti, ki so kljub ukrepom prišli na morje in koristili njihove storitve. Dokazovanje bo enostavno. Za vse storitve boste lahko uveljavljali nižjo ceno, če boste pokazali račun za turistične storitve iz leta 2020 ali 2021. Da ne bi prišlo do zlorab, boste morali priložiti izpisek plačila turistične takse. Znižane cene bodo veljale le za osebe, ki so v teh dveh letih plačale turistično takso. Osebe, ki ne bodo imele potrdila o vsaj 3-dnevnem bivanju, ne bodo mogle uveljavljati nižje cene.

 

Zvestoba se izplača

V lokalnih turističnih organizacijah in pri nekaterih večjih ponudnikih turističnih storitev smo preverili, ali je treba za uveljavljanje nižje cene predložiti potrdilo o bivanju na območju, kjer uveljavljajo znižano ceno ali je dovolj potrdilo o plačilu turistične takse. Povedali so nam, da bodo upoštevali plačila vseh turističnih taks, ki se nanašajo na primorski del, skratka območje Jadrana. Nikakor pa ne bodo upoštevali plačila turističnih taks za bivanje v notranjosti. Na ta način želijo nagraditi tiste, ki svojih vavčerjev niso izkoristili v notranjosti, temveč so se raje odločili za klasičen dopust na morju.

Največje popuste si boste lahko zagotovili pri ponudnikih, pri katerih ste uporabljali storitve tudi v preteklih dveh letih. Zato hitro poiščite račune iz lanskega ali predlanskega leta. Letos se bo to splačalo.