MICHELINOVE zvezdice, Hrvaška

Z novo MICHELINOVO selekcijo so vse dosedanje hrvaške restavracije s prestižno zvezdico ohranile svojo oznako. To so restavracije Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Draga di Lovrana (Lovran), Boškinac (Novalja), LD Terrace (Korčula), Nebo (Reka), Alfred Keller (Mali Lošinj ) in Agli Amici (Rovinj). Poleg 10 restavracij z MICHELINOVO zvezdico se Hrvaška ponaša tudi z dvema restavracijama z oznako MICHELIN Green Star, ki ju zdaj nosita Zinfandel’s (Zagreb) in Konoba Mate (Korčula).   

»Hrvaška se danes lahko pohvali s skupno 84 restavracijami, ki nosijo eno izmed prestižnih oznak MICHELIN. Glede na to, da je njihov sistem podeljevanja oznak in priporočil zapleten, kompleksen in zelo skrivnosten proces, je to odlična novica in velik uspeh hrvaških restavracij, katerih lastnikom in osebju izrekam iskrene čestitke. HTZ je glavni nacionalni partner MICHELINA in naše sodelovanje s to svetovno priznano blagovno znamko, katere priporočilo je spoštovano in cenjeno, zagotovo pripomore k še boljšemu pozicioniranju hrvaških restavracij na gastronomskem zemljevidu, s tem pa Hrvaške kot kakovostne in avtohtone gastronomske destinacije,« je dejal direktor Hrvaške turistične skupnosti, Kristjan Staničić.

Dodajmo, da je poleg omenjenih restavracij, na seznam Bib Gourmand uvrščena tudi restavracija Šug (Split), tako da danes na Hrvaškem to oznako nosi skupno 12 restavracij, še 62 restavracij pa ima priporočilo tega priznanega gastronomskega vodnika.

»Upoštevajoč, da je eno-gastronomija na svetovnem turističnem trgu med glavnimi motivi za potovanja, naša nova Strategija trajnostnega razvoja turizma do leta 2030 opredeljuje velik potencial tega segmenta, ki ga želimo graditi na avtentičnih in pristnih živilih. Turisti skozi vrhunsko gastronomijo pridobijo nepozabno izkušnjo destinacije, uživanjem lokalne hrane po drugi strani pa podpira lokalne pridelovalci in proizvajalce. Vključitev v svetovno znane vodnike, kot je Michelin, je priznanje za vse, ki nenehno delajo na kakovosti. Naši vrhunski kuharji s svojimi uspehi postavljajo Hrvaško na gastronomski zemljevid sveta in za to jim čestitam,« je zaključila ministrica za turizem in šport Nikolina Brnjac.

»Naši inšpektorji so posebno pozornost namenili kakovosti kulinaričnega doživetja restavracije, ekipe so dokazale doslednost in pokazale, da je konstantna kakovost pomemben kriterij pri pridobivanju MICHELIN zvezdic,« je pojasnil Gwendal Poullennec, mednarodni direktor MICHELIN Guides. "Iz leta v leto beležimo vse večjo zavezanost vaših restavracij in strokovnjakov bolj trajnostni gastronomiji s poudarkom na visokokakovostnih izdelkih lokalnega izvora, s katerimi se ponaša hrvaška kulinarična dediščina", je zaključil Poullennec.

Nove oznake so rezultat skrivnega obiska hrvaških restavracij s strani strokovnih inšpektorjev MICHELIN, svetovno najpomembnejšega in najbolj priznanega vodnika za restavracije.