Ladjedelnica Punat

Leta 2021 so se začela zahtevnejša gradbena dela na obalni infrastrukturi Ladjedelnice Punat. Prva faza gradbenih del, ki je bila izvedena v obdobju od zime 2021 do spomladi 2022, je bila v nekaterih primerih vzrok določenih problemov rednega delovanja ladjedelnice, posebej v procesu ponujanja storitev dviga, spuščanja in namestitve plovila v servisni coni. Zaradi izvajanja del v prvi fazi gradbenega načrta je bil delno zmanjšan tudi uporabni prostor servisne cone, vendar je navkljub zatečenemu dejstvu Ladjedelnica Punat uspela v večji meri rešiti težave.

Lansko jesen so začeli izvajati drugo fazo načrtovanih gradbenih del na obalni infrastrukturi, ki bo trajala skozi vso zimo do pomladi 2023. Po obsegu je druga faza obsežnejša in bolj zahtevna, saj zaseda mnogo večji uporabni prostor v servisni coni, ki bo posledično precej zmanjšan. Temu primerno bo zmanjšano tudi število plovil, ki bodo lahko sočasno nameščena v servisni coni. Zato vam Ladjedelnica Punat priporoča, da ste še posebej pozorni na varnost in ekologijo v času izvajanja gradbenih del na področju ladjedelnice:

  • Jahtni servis ladjedelnice bo sicer sprejemal rezervacije za dvig in spust plovila v letu 2023, na žalost pa se bodo lahko potrdile šele nekaj dni pred rezerviranim terminom. Točen čas dviga plovila bo odvisen od trenutne situacije glede prostega mesta v servisni coni. Seveda se bo ladjedelnica maksimalno potrudila in sprejela vse potrebne aktivnosti, da bi se dela izvajala čim bolj nemoteno.   
  • Začela so se tudi dela na zaprtju južnega vhoda za pešce v servisno cono (pozicija vhoda za veliko halo). Takoj ko bo mogoče, bo zaprt za pešce tudi mali vhod pri glavni zapornici. Vhod v servisno cono Ladjedelnice Punat bo mogoč samo s pomočjo posebne kartice, ki bo izdana v recepciji jahtnega servisa Ladjedelnice Punat, pa še to samo za čas, ko bo dotično plovilo v servisni coni. Prehod skozi servisno cono Ladjedelnice Punat bo popolnoma onemogočen in zaprt. Prehod za pešce od marine Punat do centra Punata oziroma od Punata v marino Punat bo mogoč edino po obhodni poti – sprehajališču.    
  • Vstop avtomobilom v servisno cono ladjedelnice bo dovoljen samo službenim dostavnim vozilom in pogodbenim kooperantom. Za dostavo stvari do plovila bo ladjedelnica ponudila na razpolago nekaj vozičkov za transport materiala, orodja in drugega blaga, s pripombo, da rezervacija ne bo mogoča niti za čas uporabe niti na ime plovila.
  • Ob naročilu vzdrževalno-servisnih del bo potrebno sporočiti imena in priimke ter razlog bivanja oseb, ki bodo na plovilu, ko se bo to nahajalo na prostoru ladjedelnice.
  • Tisti, ki bodo izvajali dela na plovilu na področju servisne cone, so dolžni nositi zaščitno obleko, opremo in sredstva, ki so nujna v ladjedelnici (zaščitne delovne čevlje, zaščitno obleko, rokavice, očala, zaščitne čelade).
  • Na področju ladjedelnice uporaba lastnih odrov ni dovoljena. Ladjedelnica bo omogočila uporabo določenega števila atestiranih lestev za dostop na plovilo, vendar jih ne bo mogoče rezervirati niti za čas niti na ime plovila.
  • Za brušenje kovinskih delov plovila (npr. kobilice) bo potrebno izdelati posebno zaščito zaradi preprečitve onesnaženja okolice. Prostor je potrebno dnevno očistiti.
  • Ladjedelnica ne bo spustila plovila nazaj v morje, dokler prostor, na katerem so se izvajala servisno-vzdrževalna dela, ne bo očiščen in urejen.
  • Ladjedelnica Punat ne bo več ponujala storitve manipulacije dviga in spuščanja jambora. V ta namen se lahko obrnete na pooblaščenega kooperanta Aspar - Rigging.  
  • Da bi naštete omejitve in zmanjšani prostor v servisni coni čim manj vplivali na plan ureditve plovila, vas Ladjedelnica Punat prosi, da vzdrževalno-servisna dela načrtujete pravočasno in dovolj zgodaj pred načrtovano ponovno uporabo plovila.