V ponedeljek se na španskem otoku Mallorca s prvimi plovi začenja tradicionalni Pokal princese Sofije, ki velja za uvodno regato sezone za olimpijske razrede. Običajno na njej zajadrajo vsi najboljši, saj jim nastop v svetovni konkurenci ne ponuja le odličnega treninga pred prihajajočimi največjimi prvenstvi, ampak tudi dobro oceno zimskih treningov in trenutne pripravljenosti.

Na Pokalu princese Sofije bodo nastopili tudi slovenski jadralci - aktualni evropski in svetovni prvak v formuli kite Toni Vodišek in v istem razredu tudi Marina Vodišek, v mešanem 470 bodo nastopili Tina Mrak in Jakob Božič ter mladinska posadka Mija Škerlavaj in Martin Fras, Žan Luka Zelko in Lin Pletikos bosta jadrala v razredu ILCA, Lina Eržen, bronasta z zadnjega evropskega mladinskega prvenstva pa bo skupaj z bratom Valom Erženom nastopila v iQFOil.

Vsi naši jadralci so že na Mallorci, kjer se v prijetnem, toplem in sončnem vremenu pripravljajo na prve nastope. Od tam se nam je včeraj že javil Igor Eržen z nekaj informacijami o zimskih pripravah in pričakovanjih pred novo sezono.

Igor Eržen:

“Sezono začenjamo s tekmo, ki je bila ena od želja že prejšnje leto, pa jo bomo izkoristili letos. Skozi zimski čas smo iskali primerne pogoje v nam bolj dostopnih krajih. Najdlje smo šli do Pelješkega kanala, kjer so za nas odlični pogoji. Smo pa izkoristili vse, kar nam je bilo dano. Mraz in slabo vreme niso bili ovira. Naša konkurenca je večino časa trenirala na Kanarskih otokih in tam odpeljala tudi kar nekaj tekmovanj. Mislim, da bo na Palmi najbolj obiskana tekma in tukaj bodo vsi najboljši. Za nas bo to super izkušnja, iz katere se bomo skušali kar največ naučiti in s tem napredovati. Sezona bo dolga in naporna, tako da bo treba dobro razporediti moči do meseca decembra, kjer bomo v Braziliji imeli za zaključek mladinsko svetovno prvenstvo.”

Lini in Valu želimo uspešne nastope in veliko novih, dragocenih izkušenj v močni svetovni konkurenci!

Vir: JZS