Ladjedelnica Iskra Šibenik, Dušan Šešok

Ladjedelnica Iskra iz Šibenika je predala prvo od šestih plovil za nujno medicinsko pomoč na Hrvaškem. Predaje plovila se je udeležil Siniša Orlić, ravnatelj Uprave za varnost plovbe na Ministrstvu morja, prometa in infrastrukture ter lastnik ladjedelnice Dušan Šešok.

Hrvaška bo z letošnjim letom začela uporabljati šest plovil, ki bodo namenjena hitri medicinski pomoči na morju. Plovila bodo opremljena z vsemi medicinskimi napravami za hitro posredovanje, na njem pa bo vedno prisotna medicinska ekipa in posadka luške kapitanije. Poleg nujnih medicinskih primerov se bodo plovila uporabljala tudi za iskanje in reševanje na morju. Projekt izgradnje šestih 15 m dolgih reševalnih plovil je vreden 10,1 mio EUR. Plovila imajo izjemne plovne lastnosti in se bodo lahko uporabljala tudi v času zahtevnih vremenskih razmer.

Sredstva prihajajo iz evropskih skladov in iz državnega proračuna. Luške kapitanije bodo zagotovile priveze, vzdrževanje plovil in posadko, županijski zavodi za hitro medicinsko pomoč pa bodo zagotovili usposobljene medicinske ekipe.

Ladjedelnica Iskra Šibenik, Dušan Šešok

Vir: MMPI, foto: HINA