Center koral, otok Zlarin

Otok Zlarin, znani "koralni otok", je dolga stoletja čuval svojo dragoceno dediščino - korale. Od nedavnega je otok postal dom novega Koralnega centra Zlarin, ki na inovativen način predstavlja bogato zgodovino koralnega lovstva. Ta sodoben center omogoča obiskovalcem, da doživijo čarobnost koralnega sveta na povsem svež način.

NOVA ZLARINSKA ZGODBA O RDEČI KORALI

Koralni center Zlarin, s sloganom "Rdeča, kot je še niste videli," predstavlja edinstveno kulturno ustanovo, ki ohranja dediščino koral in poučuje o pomenu koral za biotsko raznovrstnost morskega življenja. Ta inovativni muzej uporablja sodobno tehnologijo, kot so virtualna in obogatena resničnost, avdio posnetki, izobraževalni eksponati, pa tudi klasični eksponati, kot so amfore iz ladij, orodja za pridobivanje koral in koralni nakit. Razstava je razdeljena na tri nadstropja v prenovljeni kamniti hiši Kažerma. Poleg Hiše Kažerma, je del Koralnega centra tudi Šarejeva hiša, ki je bila obnovljena in ponuja prenočišča za 12 oseb, namenjena študentom, dijakom, raziskovalcem in znanstvenikom.

Legenda pravi, da je rdeča korala nastala iz Meduzine prelite krvi, in njena povezanost s človekom sega vse do začetka civilizacije, kot pravi Katarina Gregov, vodja Centra. Povezava med koralom in otokom Zlarinom je bila stoletja neprekinjena in to trdo delo je ohranjalo otočane.

Center koral, otok Zlarin

Danes je lov na korale dovoljen le redkim, zato sporočilo o nujnosti ohranjanja raznolikega morskega življenja še nikoli tako pomembno. Z odprtjem Koralnega centra je postala rdeča korala gonilo razvoja otoka na povsem drugačen način - namesto izkoriščanja postane privlačnost rdeče korale in njen pomen za biodiverziteto temeljna zgodba, ki jo je treba ohraniti.

Poslanstvo centra je ohranjanje in interpretacija kulturno-zgodovinske, tradicionalne in naravne dediščine ter prispevanje k trajnostnemu razvoju otoka Zlarin. S centrom upravlja Trdnjava kulture Šibenik, javna kulturna ustanova, ki skrbi tudi za tri obnovljene šibeniške trdnjave - sv. Mihovil, sv. Ivana in Barone ter Hišo umetnosti Arsen. "Ta projekt je zaokrožil fascinantno zgodbo o otoku in človeku, o odnosu med človekom in naravo. Potrudili se bomo čim bolj izkoristiti vse, kar nam ta prostor ponuja, in vse za dobro prihodnjih generacij za katere sem prepričan, da bodo z veseljem prihajale in z velikim zanimanjem vsrkavale to zgodbo," je povedala ravnateljica Trdnjave kulture Šibenik, Gorana Barišić Bačelić.

ZLARIN: OTOK SPOKOJNOSTI IN TRAJNOSTNEGA NAPREDKA

Zlarin je res poseben otok. Brez hrupa avtomobilov je enostavno dostopen, zato je pohvalno, da si prizadeva postati otok brez plastike. Na nobenih kulturnih ali zabavnih prireditvah ne uporabljajo plastične embalaže za enkratno uporabo, v trgovinah pa ne prodajajo plastičnih vrečk. Do otoka se lahko pripeljete z redno linijo Jadrolinije iz Šibenika, Vodica, Prvić Šepurine in Prvić Luke, pa tudi s taksijem čolnom iz teh krajev.

Center koral, otok Zlarin

Vir: HTS; Foto: Trdnjave kulture Šibenik