SP Optimist 2025

V Portorožu bo 2025 potekalo svetovno prvenstvo v jadralnem razredu Optimist. Tako so na Costa Bravi izglasovali delegati iz 54 držav, ki so na letni skupščini mednarodne zveze za ta razred (IODA) največ glasov za organizacijo svetovnega prvenstva v razredu Optimist namenili Jadralnemu klubu Pirat Portorož.

Na Costa Bravi, kjer trenutno poteka svetovno prvenstvo v razredu Optimist in se mladim slovenskim jadralcem obetajo izvrstne uvrstitve, je na letni skupščini mednarodne zveze za ta razred (IODA) največ glasov za organizacijo svetovnega prvenstva v razredu Optimist prejel Jadralni klub Pirat Portorož (JK Pirat). Portorož bo tako po gostovanju prvenstev stare celine v letih 1997, 2003 in 2020 prvič gostil tudi svetovno prvenstvo v omenjenem razredu.

»Navdušen in presrečen sem, da nam je uspelo pripeljati v Slovenijo tako pomemben jadralski dogodek. Ni bilo lahko, saj smo imeli izredno močnega protikandidata – Poljsko, a smo delegate uspeli prepričati s predstavitvijo destinacije, bogatimi izkušnjami pri organizaciji pomembnih regat in odlično infrastrukturo, ki jo imamo na razpolago za tovrstne dogodke,« je povedal Mitja Margon, predsednik JK Pirat, in dodal, da je podpora, ki jo klub uživa v mednarodnem okolju, rezultat dolgoletnega dela mnogih prostovoljcev, ki so duša in motor Piratovih uspehov, ter uspešnih izvedb odmevnih mednarodnih regat. 

Kandidaturo za organizacijo svetovnega prvenstva v Portorožu so podprli Jadralna zveza Slovenije, Turistično združenje Portorož, Občina Piran, Sava Hotels & Resorts, Lifeclass Hotels & Spa in mnogi partnerji, s katerimi se klub povezuje pri organizaciji regat.

Svetovno prvenstvo, ki se ga navadno udeleži okoli 300 jadralcev iz več kot 60 držav, bo potekalo med 26. junijem in 6. julijem 2025.