Rab je zagotovo eden izmed najlepših otokov na Jadranu in morda celo širše. Ima vse, kar si lahko zaželi današnji popotnik – čudovito naravo, kjer se lahko uživa v številnih aktivnostih na prostem, čudovite plaže ob kristalnem morju, odlično gastronomsko ponudbo in bogato kulturno dediščino. Od drugih otokov ga loči tudi poseben dogodek, ki prikazuje bogato zgodovino in kulturno dediščino, na katero so prebivalci Raba še posebej ponosni. To je znamenita Rabska Fjera.

"Rabska fjera« je prvi in največji srednjeveški poletni festival na Hrvaškem. Temelji na tradiciji, ki se je začela že davnega leta 1364. Takrat je kralj Ljudevit Veliki osvobodil Rab beneške oblasti. V preteklosti je fjera trajala 14 dni in takrat so otoški prebivalci proslavljali čudežne moči svetega Kristoforja, kateremu so pripisovali zasluge za reševanje mesta pred uničenjem.

OTVORITEV

Rabska fjera se odvija vsako leto od 25. do 27. julija (ti dnevi so hkrati tudi dnevi sv. Jakova, sv. Ane in sv. Kristoforja) in že sama otvoritvena slovesnost Rabske fjere je veličasten spektakel. Prireditev se začne z zbiranjem vseh srednjeveško kostumiranih udeležencev v Gornji ulici v mestu Rab, ki se nato v povorki spustijo po mestnih stopnicah do Trga sv. Krištoforja. Župan mesta Rab, v vlogi kneza, nato pred več tisoč obiskovalci s srednjeveškim dekretom razglasi Rabsko fjero za odprto, s čimer se vsem odprejo mestna vrata in začne vsesplošno slavje.

PRIDIH ZGODOVINE

Poleg šestdesetih delavnic, ki se s temi poklici ukvarjajo tudi v resničnem življenju (peki, medičarji, kamnoseki, mizarji, slikarji na svilo, kalafati, školjkarji, pletkarji košar in vrvi, slikarji, cvetličarji, vrhunski tkalci, lončarji, predilci, sirarji, heraldisti, glagoljaši in mnogi drugi), so del »fjere« tudi največja društva otoka Raba: “Komin”, “Dolin”, “Škraparica” ​​​​in “Tunera”, Društvo rabskih samostreličarjev, KUD “Rapski Tanac”, rabske klape “Sozal”, “Eufemija”, “Kristofor” in “Rab”, vitezi iz Königsbrunna, sokolarji iz Šibenika, strelci iz Požege, prijatelji iz San Marina (oziroma njihovo društvo »Arti e mestieri« z gradu Montegiardino) in mnogi drugi.

KULINARIKA NA FJERI

Na plaži mesta nastane ob Rabski fjeri tudi pravcato ribiško naselje iz katerega se širi vonj ocvrtih šulčićev (recimo flancatu podobno pecivo, ki se ponudi s pršutom in sirom, slano ribo in tudi sladkimi nadevi, hkrati pa imajo šulčići tudi malce smešno drugo ime – “poderane gaće” ali potrgane spodnjice) in drugih morskih dobrot. Po ulicah mesta pa odzvanja pesem in glasba, obiskovalcem pa se ponujajo tuna, fritule, sir in vino.

Vir: HTS