Festival tune, sušija in vina v Zadru

Bliža se 8. zadrski festival tune, sušija in vina. Pričel se bo v petek, 5. aprila 2024, in bo trajal celih 6 dni, natančneje do srede, 10. aprila 2024. Obiskovalci si bodo festival zapomnili po kombinaciji ribištva, tradicije, kulinarike in vrhunskih vin zadrske regije.  

Gre za enega najpomembnejših dogodkov Turistične skupnosti mesta Zadar in ni naključje, da festival poteka ravno v Zadru. Njegovi najpomembnejši dejavnosti sta namreč ribolov in ribje predelovalna industrija. Zadar je ribiško mesto, mesto pelaške ribe, tune, skuše in sardele. Dogodek, kot je festival tune, sušija in vina, pa najbolj paše ravno v morsko okolje. V preteklih letih so organizatorji prejeli že kar nekaj nagrad za dogodek, med drugim tudi priznanje japonskega ministrstva za zunanje zadeve.

Dogajanje na vsakem koraku

Slavnostna otvoritev festivala z gala večerjo bo v petek, 5. aprila 2024, ob 20. uri v zadrskem Arsenalu. Obetajo se kulinarični presežki v kombinaciji z vrhunsko vinsko spremljavo. Večer bo dodatno popestril in začinil koncert priljubljene hrvaške pevke, ki je na sceni že več kot 30 let. Svoje največje hite bo zapela ena in edina Danijela Martinović. Vstopnice za gala večerjo s koncertom so na prodaj tudi preko spleta.

Ostale dni bo program potekal na Trgu Petra Zoranića, kjer bodo hrano pripravljali priznani hrvaški kuharji. Vsak dan od 11. do 22. ure boste lahko preizkusili številne morske specialtitete, tudi najbolj znanega in kakovostnega modroplavutega tuna na svetu. Festival bo minil v znamenju dobre glasbe in pestrega koncertnega dogajanja. Sobotno dopoldne (6. april 2024) bodo popetrili jazzovski ritmi v izvedbi tria Elena Stella & Ante Jeličić, zvečer pa bo na trgu koncert energične skupine Kanella. V nedeljo zvečer, 7. aprila 2024, bo nastopil Urban, reški alter rock velikan in večkratni dobitnik hrvaške glasbene nagrade Porin. Celotno dogajanje pa bo v sredo, 10. aprila 2024, ob 20.30 uri zaključila odlična zadrska pop pevka Natali Dizdar.

Festival tune, sušija in vina v Zadru

V sklopu festivala so organizirane tudi različne delavnice, na katerih bodo obiskovalci razvijali svoje znanje in ustvarjalne sposobnosti. Preizkusili se bodo lahko v izdelavi origamijev, spoznavali avtohtone vinske sorte zadrske regije, društvo Re-kreativci pa organizira prav posebno delavnico Paint & Wine. Na Trgu Petra Zoranića bo na ogled tudi zanimiva fotografska razstava Danijela Kolege z naslovom Ravnovesje.