Vodnik po Jadranu, Peljar, Navigacija

Bi radi imeli podatke za 3000 marin, luk in sidrišč na Jadranu zbrane na vašem mobilnem telefonu? Bi radi, da so dosegljivi vsak trenutek vaše plovbe? Si želite, da bi bile te točke predstavljene z več kot 30 tisoč fotografijami? Bi vam ustrezalo, da bi jih bilo več kot 530 predstavljenih z videoposnetki iz zraka?

Če ste na zgornja vprašanja odgovorili pozitivno, potem ne odlašajte in si naložite mobilno aplikacijo eNavtika na vaš mobilni telefon.

eNavtika za Android eNavtika za iOS

 

NALOŽI BREZPLAČNO

 

Že v letu 2022 smo predstavili mobilno aplikacijo eNavtika za telefone z androidnim operacijskim sistemom, v lanskem pa še za operacijski sistem iOS. Obe aplikaciji omogočata prebiranje novic, spremljanja vremenskih napovedi, satelitskih slik in poreko 3000 interesnih točk v Vodniku po Jadranu. V letošnjem letu smo v obe aplikaciji dodali funkcionalnost dodajanja interesnih točk. Poleg lokacij na Jadranu, je možno dodajati točke na celotnem svetu. 

Po namestitvi aplikacije se morate prijaviti. Za prijavo uporabite iste uporabniške podatke, kot jih imate za prijavo na spletno stran. Ko boste enkrat prijavljeni, vam podatkov ne bo več treba vpisovati. Aplikacija si jih bo zapomnila sama. Če še niste registrirani, lahko registracijo izvedete preko aplikacije.

V primeru težav pri prijavi ali registraciji, nam pišite na urednik@enavtika.si.

 Kaj vse omogoča mobilna aplikacija

Vodnik po Jadranu, Peljar, Navigacija

Ko boste vstopili v aplikacijo, se bo odprla stran z zadnjimi novicami. V spodnjem delu zaslona se bodo prikazale štiri ikone: Novice, Vodnik, Vreme in Nasveti. Z njimi prehajate med delom z navtičnimi novicami, vodnikom po Jadranu, uradno vremensko napovedjo hrvaškega DHMZ in Nasveti za varno plovbo.

eNavtika za Android eNavtika za iOS

Vodnik po Jadranu

Z dotikom ikone Vodnih se vključi del aplikacije, ki prikazuje Vodnik po Jadranu. Aplikacija s pomočjo GPS-sprejemnika avtomatsko poišče vašo lokacijo, ki jo prikaže na sredini ekrana. Z uporabo dveh prstov lahko prikaz povečujete ali zmanjšujete. Na ekranu se vam bodo pokazale vse interesne točke v vaši bližini. Bolj kot boste približali prikaz, več točk se bo prikazalo.

Z dotikom posamezne ikone interesne točke se odpre okno s podrobnostmi. Na vrhu so prikazane fotografije. Če za interesno točko obstaja tudi videoposnetek, je ta dosegljiv kot zadnja fotografija v galeriji slik. Za boljši pregled fotografij, lahko vključite celozaslonski prikaz fotografij, kjer bodo detajli lokacije bolje vidni.

Vsaka lokacija je podrobno opisna. Na voljo so podatki o številu privezov (sidrišča, kjer sidrate na lastnem sidru, imajo prikazano število 0, ker ni nameščenih naprav za privez plovila), globini vode, obratovalnem času, najbližji bencinski črpalki in številne druge informacije.

Vsaka lokacija ima tudi:

  • natančen opis
  • posebnosti pri vplutju,
  • tipu morskega dna,
  • kvaliteti sidrišča,
  • zaščiti pred vetrovi
  • ter 3-dnevno vremensko napoved za lokacijo

 

Da boste laže izbrali primeren zaliv glede na vremensko napoved, so pri vsaki točki prikazani tudi bližnji zalivi, marine in luke, pri katerih je označeno, pred katerimi vetrovi so zaščiteni.

 

Dodajanje interesnih točk

V obe aplikaciji smo z letošnjim letom dodali možnost dodajanja interesnih točk. Možno je dodajati točke na Jadranu in povsod po drugem svetu. Če ste na lokaciji, ki jo želite dodati, bo aplikacija avtomatsko izbrala lokacijo, v kolikor pa jo boste dodali kasneje, pa jo lahko ročno izberete na karti.

V letošnjem letu je poudarek na dodajanju drč za spuščanje plovil v morje, polnilnic plina in sidrišč, ki še niso dodana v Vodnik. Dodati je možno interesne točke kjerkoli na svetu. Če plujete izven Jadrana in bi radi delili svoje izkušnje z drugimi jadralci, vas vabimo, da dodate nove interesne točke.

Več o dodajanju točk na tej povezavi.

 

Komentarji

Če ste obiskali interesno točko, lahko svojo izkušnjo vpišete med komentarje in sporočite tudi drugim navtikom, kakšne so vaše izkušnje.

 

eNavtika za Android eNavtika za iOS

 

Vodnik po Jadranu, Peljar, Navigacija