Andrej Poglajen, Jadranje za telebane

Jadranje za telebane je priročnik za jadralce začetnike in vse tiste, ki tega ne počno prav pogosto. V jasnem, jedrnatem, duhovitem in mestoma zbadljivem tonu so na humoren način predstavljene osnovne stvari o tem, kako se pripraviti na jadranje, kako na barki preživeti in se ob tem še dobro imeti.

Pisec se ne spušča v globinske opise in pojasnila, in vendar razkrije tudi nekaj trikov plovbe pod jadri za vse tiste, ki se niso rodili po jamborom ali vsaj kje v bližini.

Avtor besedila in večine fotografij, mag. Andrej Poglajen, se je pisanja lotil na osnovi dolgoletnih pohajkovanj po različnih morjih in piše zgolj na podlagi lastnih doživetij in izkušenj. Besedilo je v resnici nastajalo zelo dolgo, saj je priročnik nekakšen patchwork napotkov, ki jih je skozi leta pripravljal za prijatelje, za sopotnike na svojih potepanjih po morjih.

Iz uvoda:
Brez dvoma je bilo o jadralcih, jadrnicah in jadranju prelitega že celo morje črnila, posnetih nešteto najlepših fotografij, najboljših filmov in naslikanih na tisoče najboljših ilustracij in risb, pa vendar zelo težko najdeš priročnik ali vodnik, ki bi se povsem zemeljsko ukvarjal z najbolj navadnimi – zemeljskimi – stvarmi na barki. Na primer, kako se uporablja stranišče na barki, kaj je navidezni veter, kako prevzeti najeto barko, kako se zategne sidro, kako se kakšnemu »štriku« reče in čemu služi, zakaj štedilnik ne dela, kako nakupiti dovolj primerne hrane in pijače za avanturo, ali se akumulator polni …

Takim in podobnim temam, ki jih seveda nikdar ne zmanjka in se jim nedeljski kapitan ne more ogniti, se izogne večina piscev priročnikov in vodnikov. Ne vem, ali to storijo iz vzvišenosti ali enostavno pozabijo. Pa saj ni važno, ostaja zgolj dejstvo, da določenih stvari v omenjeni literaturi enostavno ne boš našel! No, in prav tem pozabljenim, nevrednim in nepomembnim rečem je namenjena pričujoča pisarija! Besedilo je namenjeno tistim, ki na jadrnico stopajo prvič, in tistim, ki to ne počno preveč pogosto in tako vmes vse ali skoraj vse pozabijo.

O knjigi:

  • Št. strani: 123
  • Vezava:
  • Format: 235 x 165 mm
  • Založba: Didakta

Naroči knjigo v prednaročilu po akcijski ceni 19,90 EUR do 27.11.2020  (Redna cena 24,90).