Razvoj litijevih baterij je v zadnjih letih napredoval do te mere, da je primeren za uporabo v avtomobilski industriji in navtiki. Namesto klasičnih težkih svinčenih akumulatorjev na trg prihajajo tehnološko dovršene baterije LiFePO4, ki s svojimi lastnostmi daleč prekašajo klasične svinčene akumulatorje ne glede na njihovo izvedbo.

Baterije BlueCell so novost na slovenskem trgu. So posebej primerne za uporabo na plovilih. Namenjene so za uporabo kot servisne baterije. Imajo izjemno kapaciteto, majhno težo in izjemno veliko življenjsko dobo, ki je tudi do desetkrat daljša od klasičnih trakcijskih ali gel akumulatorjev. Zaradi napredne tehnologije in številnih komponent, ki ščitijo baterijo pred poškodbami, je garancija, ki jo nudijo proizvajalci, bistveno daljša od klasičnih svinčenih baterij. Kvalitetnejše litijeve baterije imajo tudi do 3-letno garancijo.

 

Za kaj so litijeve baterije prihodnost v navtiki

Litijeve baterije prinašajo največjo prednost kot porabniške oziroma servisne baterije. Njihove največje prednosti so:

 1. dvakrat večja uporabna kapaciteta
 2. za polovico manjša teža
 3. trikrat daljša garancijska doba
 4. do desetkrat daljša življenjska doba
 5. nadzor porabe preko bluetooth povezave in aplikacije
 6. samodejni nadzor polnjenja in praznjenja baterije
 7. zaščita pred kratkim stikom
 8. možnost priklopa solarnih celic
 9. možnost vzporedne ali zaporedne vezave več baterij (večja napetost ali kapaciteta sistema)
 10. zelo nizko praznjenje v času mirovanja
 11. stabilna napetost baterije vse do 95 % izpraznjenosti
 12. ni vzdrževanja

 

Enostavna namestitev

Baterije BlueCell so standardnih dimenzij. Baterija s kapaciteto 100 Ah ima enake dimenzije kot klasični akumulatorji primerljive nominalne kapacitete 33 x 17 x 23 cm (D x Š x V), baterija z 200 Ah pa ima dimenzije 52 x 24 x 22 cm (D x Š x V). Enostavno jih lahko namestimo v prostor, kjer so bili do sedaj nameščeni svinčeni akumulatorji. Za priklop porabnikov je namenjen vijak dimenzij M8. Nameščanje dodatnih akumulatorskih spojk ni potrebno.

 

Baterije so že naprodaj:

Več o Litijevih baterijah za plovila:

Ali so litijeve baterije dražje od svinčenih akumulatorjev