47 ft ELAN E6

Pred kratkim so v Elanu z novim projektom razburkali jadralske vode. Pininfarina, legendarni oblikovalski studio iz Torina v Italiji, se je pridružil njihovi ekipi. Skupaj s studiem za navtično arhitekturo Humphreys Yacht Design in specialistom za kompozite Gurit bodo izdelali največjo jahto v družini hitrih potovalnih jadrnic. 47 čevljev dolga jadrnica bo nosila oznako E6.

47 ft ELAN E6

Jadrnice iz serije Elan E so hitre, zmogljive jadrnice. So ene izmed prvih potovalnih jadrnic na svetu, ki so imele vgrajene sisteme za jadranje z maloštevilno posadko, ki jih poznamo iz tekmovalnega jadranja. Zmogljive potovalne jadrnice, ki so prepoznavne po dveh krmilih, s kobilico v obliki črke T, so prva izbira za resne jadralce, ki pričakujejo visoko raven udobja na krovu za svoje prijatelje in družino.

E6 je najnovejša ponovitev etosa, ki vse elemente tega zapletenega plesa popelje na višjo raven. Je fuzija italijanske estetike, izjemne navtične arhitekture in visokotehnološke kompozitne tehnologije.

»E6 je izzival njihove zmogljivosti in premaknil meje v tehnološkem in oblikovalskem smislu,« je pojasnil Marko Škrbin, direktor Elanove navtične divizije. »Vendar pa ta jadrnica po konceptu in duhu bolj predstavlja vrnitev k našim koreninam.«

Estetiko jahte je oblikoval Pininfarina

Pininfarina je razlog za neverjeten videz E6. Navsezadnje je oblikovalski studio, ki je zasnoval nekaj najbolj ikoničnih Ferrarijevih avtomobilov – in več kot 600 projektov na področju industrijskega in transportnega oblikovanja, ki so v zadnjih desetih letih osvojili več kot 50 nagrad. Tudi svet navtike jim ni tuj, saj so med drugim zaslužni za jahte Wally 101, Persico F70 in Tango Wallycento. Za Elan se je Pininfarina osredotočil na reinterpretacijo prepoznavnega videza E Line v lastnem legendarnem slogu in navtični tradiciji. E6 so dali močno športno konotacijo, z nekaj tekočimi linijami so mu dali še edinstven značaj.

»Rezultat je jadrnica s čistimi oblikami in modernim slogom, ki se spogleduje s prihodnostjo, to je smer, v katero morajo vedno gledati ljubitelji hitrih jadrnic,« razlaga Daniele Mazzon, glavni transportni oblikovalec Pininfarine.

47 ft ELAN E6

 

Ne le lepa jahta

S svojo čudovito obliko naj bi bila E6 najhitrejša, najlažja in najtrša 47-čeveljska jadrnica s popolnoma opremljeno notranjostjo. K temu pomembno prispeva slavna pomorska arhitektura Humphreys Yacht Design, saj so razvili popolnoma nov trup, ki ustreza potrebam E6. Različni kandidati za obliko trupa so opravili obsežno modeliranje in analizo CFD (računalniške dinamike tekočin), da bi ocenili, katera bi bila najboljša za potrebe E6. Rezultati so bili ocenjeni in primerjani s pomočjo VPP (programov za napovedovanje hitrosti) za natančno nastavitev trupa. Elanove jahte E-Line so znane po svojih odličnih zmogljivostih v šibkem vetru, zlasti pri plovbi z vetrom. Tokrat pričakujejo, da bo nova generacije trupa hitra v lahkem vetru tudi zaradi izjemno visokega razmerja med površino jadra in izpodrivom. Hkrati pa vsestranskost novih trupov lahko zadovolji tudi ljudi, ki potrebujejo večjo nosilnost.

47 ft ELAN E6

 

Tehnologija z Guritom

Elan je bil ena prvih ladjedelnic, ki je v izdelavo plovil uvedla tehnologijo laminiranja s pomočjo vakuuma in na tem področju so nenehno vodili. Vendar pa so pri tem projektu njihovi interni strokovnjaki za kompozitne materiale izzvali svoje znanje in izkušnje in ga s sodelovanjem z vodilnimi v industriji kompozitov, Guritom, dvignili na višjo raven. Njihovo strokovno znanje o strukturnem inženiringu je ekipi Elan vlilo samozavest, da je laminat še napredoval. E6 uporablja postopek 3D VAIL (napredna različica laminacije z vakuumsko infuzijo), ki omogoča znatno zmanjšanje teže kompozitnih delov in znatno izboljšanje mehanskih lastnosti trupa.

47 ft ELAN E6

 

Zunanjost

Medtem ko je bila jahta zasnovana tako, da z njo zlahka pluje izkušen par, je E6 namenjena plovbi z večjo posadko. Trije pari vitlov Harken, ki so idealno nameščeni za natančno privezovanje in hitro neovirano gibanje, so rezultat internega testiranja modela v merilu 1 : 1 z nekdanjo olimpijsko jadralno ekipo. Za jadralce, ki se nagibajo bolj h križarjenju, so na voljo opcijski prostori za shranjevanje, žar, umivalnik, hladilnik ter dve velikosti kopalnih ploščadi.

47 ft ELAN E6

 

Notranjost

Studio Pininfarina je zasnoval popolno mešanico estetike in funkcionalnosti. Vabljiva in praktična notranjost omogoča popolno življenje na morju. Kreativne oblike oživijo elemente obložene s furnirjem naravnega hrasta, ki so dodatno obogateni z masivnim lesom. Elan ponuja tudi možnost lažjega pohištva iz okoume, ki zagotavlja nizko težo, hkrati pa ne zmanjšuje razkošnosti videza. E6 ima tudi popolnoma opremljeno kuhinjo s hladilnikom, ki se odpira spredaj. Opcijsko je na voljo mikrovalovna pečica ali aparat za kavo, ki bosta poskrbela za udobje doma.

47 ft ELAN E6

 

Kdaj lahko vidite E6?

Izdelava prototipa E6 se bo začela kmalu. Premierno predstavitev bo jahta doživela na salonu plovil v Düsseldorfu konec meseca januarja 2022.

Preizkusi na morju z novinarji se bodo začeli v Elanovem centru Yachting Experience (EYE) v Portorožu meseca marca. Potencialni kupci bodo z E6 lahko zapluli aprila. Za prve kupce bo plovilo dobavljivo že maja prihodnje leto, še pred začetkom poletne sezone.

Več o novi jadrnici ELAN E6.