Beneteau First 36

Nova jadrnica BENETEAU First 36 je bila oblikovana z namenom, da premosti vrzel med visokotehnološkim razvojem v svetu tekmovalnega jadranja in običajnimi hitrimi potovalnimi jadrnicami. Če želimo biti konkretni, bo tudi standardna različica jadrnice First 36 izglisirala že v srednje močnih vetrovih.

Linija plovil First že 40 let uspešno dosega najboljše razmerje med udobjem, hitrostjo, eleganco, hitro plovbo, visokotehnološkim oblikovanjem in razumno ceno. Nova First 36 ni nič drugačna. Pri snovanju so pozornost posvetili trem ključnim točkam:

  • zelo majhna teža, ki omogoča glisiranje tudi amaterskim jadralcem,
  • pametno oblikovanje krova, ki omogoča enostavno upravljanje plovila majhni posadki,
  • praktična razporeditev notranjosti s tremi kabinami.

 

Oblikovali jadralci za jadralce

Oblikovalsko ekipo koordinira izkušena roka Kristiana Hajnška, tehničnega direktorja Seascapea, ki tesno sodeluje z ekipo pri BENETEAU, da bi v segment proizvodnje hitrih potovalnih jadrnic vpeljal tehnologije gradnje tekmovalnih jadrnic. Poleg te izjemno izkušene ekipe smo dodali elitno mednarodno skupino oblikovalcev, ko so vsi sami po sebi strastni jadralci.

 

Pomorski arhitekt: Samuel Manuard

Trenutno je najbolj priljubljeno ime na regatah na morju, kjer njegovi modeli zmagujejo v razredih Mini, Class 40 in IMOCA 60. Je tudi oblikovalec novih First in First SE od 14 do 27 čevljev.

 

Konstrukcijski inženiring: Pure Design & Engineering

Ekipa z Nove Zelandije je bila zadolžena za inženiring pri nekaterih najbolj ekstremnih projektih v svetu ekstremnega jadranja: TP52s, AC75, AC72, IMOCA 60s in Club Swan, pa tudi za vrhunske proizvodnje jaht.

 

Oblikovanje: Lorenzo Argento

First 36 sledi oblikovalskemu slogu večje sestre – First Yacht 53 – ki temelji na brezčasni estetiki Lorenzovega dela, ki je najbolj opazna na jahtah Wally in Brenta.

 

Inovacije in raziskave: Gigodesign

Dizajnerske raziskave in vpogledi v inovacije tega studia za industrijsko oblikovanje z večkratnimi nagradami Red Dot so bili bistveni pri razvoju in inovacijah.

 

SODOBNA JADRALNA IZKUŠNJA

Zaradi lahko dosegljivih zmogljivosti novega Beneteau First 36 pričakujejo, da bo jadrnica priljubljen izbor za klubske regate. Oblikovalska ekipa je že med procesom načrtovanja namenila ogromno časa iskanju ravnovesja med trupom, ki enostavno izglisira, in ima izjemno zmogljivost pri plovbi v veter.

First 36 je optimizirana za plovbo z maloštevilno posadko. Kot plovilo bo zelo priljubljena na vse bolj popularnih daljših regatah. Zaradi izjemnega razmerja med površino jader in težo ter enostavnostjo uporabe bo primerna za regate, družinsko jadranje ali dnevne jadralske izlete.

 

Beneteau First 36

Funkcionalno jadranje

Postavitev šestih vitlov, krmilnih koles in druge opreme na palubi je bila temeljito preizkušena na več maketah v dejanski velikosti. Na ta način so zagotovili obljube enostavnega upravljanja.

Standardni aluminijast jambor in litoželezna kobilica sta bila kompromisna odločitev, da bi zagotovili nizko ceno plovila. Sam Manuard je uporabil vse svoje izkušnje in se osredotočil na izpopolnjevanje oblike in dizajna teh dveh ključnih sestavi. Ugrez 2,25 m je bil izbran kot kompromis med zmogljivostjo in enostavnostjo uporabe.

 

Tekmovalna razporeditev

Širok in sodoben kokpit omogoča različne položaje krmarjenja in trimanja plovila, bodisi za maloštevilne ali popolne posadke. Mizo na krmi in podaljške klopi se lahko odstrani in zagotovi več prostora za nastavljanje jader.

Višji položaj krmilnega kolesa krmarju, ki jadra z majhno posadko, omogoča hiter prehod k vitlu glavnega jadra. Razporeditev vitlov zagotavlja enostavno upravljanje plovila že dvočlanski posadki. Vsa palubna oprema na krovu je izdelek priznanih blagovnih znamk, kot so Harken, Ronstan, Spinlock in Antal.

 

Razporeditev za križarjenje

Ko odstranite tekmovalno opremo in se z družino odpravite na križarjenje ali dnevno jadranje, znova namestite podaljške klopi v kokpitu in namestite udobne blazine, ki povečajo sedežno površino in dodajo prostor za shranjevanje vrvi. Miza v kokpitu je dovolj velika, za šestčlansko posadko. Poleg tega je oblikovalska skupina razvila ultralahko platformo za kopanje, ki jadralcem omogoča enostaven dostop do vode, ne da bi to vplivalo na zmogljivost jadrnice.

 

Beneteau First 36

Največji bivalni prostor v svojem razredu

Širok trup Beneteau First 36 ponuja prostorno notranjost, primerljivo z veliko večjimi predhodniki. Novi First 36 ima približno enako prostornino kot legendarni First 40.7.

Preprosta, udobna in večnamenska notranjost First 36 je bila razvita na podlagi funkcionalnosti, ki jih zahteva jadranje šestčlanske posadke in namestitev v treh kabinah. Njegova najbolj opazna lastnost je velik osrednji hladilnik (z odstranljivo desko za rezanje), zaradi česar je kuhinja te jadrnice največja v njenem razredu. Hodnik, ustvarjen skupaj z zložljivo in odstranljivo mizo, pomaga posadki pri varnem premikanju po salonu.

V nasprotju s trendi ima First 36 navigacijsko mizo polne velikosti. Je ključnega pomena za navigacijo, primerna pa je tudi kot domača pisarna. Dve odprtini v vsaki sobi omogočata pretok zraka in veliko količino naravne svetlobe. Tekmovalna različica je opremljena še z rdečo svetlobo, ki razsvetljuje plovilo med nočno plovbo. Tri kabine z lahko dostopnimi dvojnimi ležišči in inovativnim toaletnim prostorom zaokrožujejo značilnosti te svetle in prostorne notranjosti.

 

Tehnične lastnosti:

  • Dolžina trupa: 11,00 m
  • Širina 3,80 m
  • Teža plovila 4800 kg
  • Ugrez (standardna kobilica): 2,25 m
  • Balast: 1550 kg
  • Površina jader (plovba v veter): 80 m2
  • Površina jader (plovba z vetrom): 180 m2
  • Priporočena prodajna cena: 198.000 EUR brez DDV

 

Več o plovilih Beneteau pri uradnem zastopniku za slovenijo Burin Boats d.o.o.