SP80

Doseganje visokih hitrosti plovbe z jadrnicami je že dolga leta izziv za marsikaterega jadralca. Z razvojem tehnologije smo že presegli magično razmerje 1 : 3, ko s plovilom lahko plujemo kar trikrat hitreje, kot znaša hitrost vetra. Futuristični projekti, ki potiskajo meje možnega, so gonilo razvoja. Eden izmed takšnih je tudi SP80, jadrnica, ki bo lahko zaplula s hitrostjo 80 vozlov oziroma 150 km/h samo s pomočjo vetra.

SP80 ni podobna plovilu. Primerjamo jo lahko z vesoljskimi ladjami, ki jih vidimo v znanstvenofantastičnih filmih. Plovilo so začeli graditi že lani. Ves čas je nastajalo za zaprtimi vrati. V tem mesecu pa so objavili prve slike plovila. Plovilo naj bi zaplulo konec letošnjega leta, nov hitrostni jadralski rekord pa bodo poskušali postaviti poleti prihodnje leto.

SP80 je dolga 10 m in široka 7 m. Je nekoliko večja, kot so planirali. Namesto jader jo bo poganjal ogromen kite (kajt). V jadrnici bo prostora za dva jadralca. Eden bo krmaril plovilo, drugi pa bo upravljal kite.

Projekt je zasnovala ekipa švicarskih inženirjev in študentov na Švicarskem državnem inštitutu za tehnologijo. Plovilo gradijo v italijanski ladjedelnici Persico Marine. Po napovedih naj bi bil trup plovila izdelan še ta mesec.

SP80