Selden je razširi svojo ponudbo izdelkov za upravljanje jader z elektronskim pogonom za jadro Code 0 primeren za vgradnjo na jadrnice dolžine med 45-55 čevljev (13-17m).

Nova serija navijalcev je dobila ime po obstoječi seriji CX z dodatkom e, ki pove, da gre za električno različico. Številka 45 pa pomeni, da je največja obremenitev lahko 4,5 tone.

Seldénov direktor marketinga, Mats-Uno Fredrikson, pojasnjuje: “Navijalno jadro Code 0 je bilo prvotno razvito za jadranje na regatah na dolge razdalje, zdaj pa je že skoraj obvezen dodatek na potovalnih jadrnicah. V kombinaciji z navijalnim jibom boste imeli na zalogi jadra za vsako vremensko razmero tako pri plovbi z vetrom, kot pri plovbi v veter. Jadra boste lahko enostavno nastavljali s pritiskom na gumb ne da bi zapuščali kokpit. Upravljanje bo lažje in varnejše."

CXe45 je 2-stopenjski navijalec in potrebuje le 10 sekund za navijanje jadra, kar zmanjša plapolanje in podaljša življenjsko dobo jadra. Pogonsko enoto je mogoče vgraditi v premec ali kosnik, lahko pa se jo namesti na krovu.  

Po dveh sezonah testiranja novega navijalnika je g. Magnus Rassy, ​​izvršni direktor in lastnik Hallberg-Rassy Varvs AB, povedal: »CXe45 je izjemno enostaven za upravljanje, delno zaradi visoke hitrosti pri navijanju jadra. Enostavno upravljanje z jadrom v šibkejših vetrovih dvigne na povsem novo raven.“

Svetovna premiera CXe45 je bila na sejmu METS v  Amsterdamu. Dobave naj bi se začele aprila 2023. Okvirna cena sistema bo 5200 €  (brezDDV). vključno s pogonsko enoto, vrtljivim drogom, SEL-Bus in napajalno enoto.

 

Več Selden CXe45 pri slovenskemu zastopniku Burin Boats d.o.o. ali tel.: 040 322 422.