Nemška avtomobilska znamka BMW se je podala v navtične vode in izdelala motorno jahto The ICON, ki zagotavlja novo izkušnjo luksuzne mobilnosti na vodi.

Pri izdelavi novega projekta se je ta bavarska avtomobilska znamka povezala s tehnološko vodilno ladjedelnico TYDE. Poleg razkošja, ki ga ponuja ta jahta, zagotavlja tudi plovbo brez emisij. Za pogon sta namenjena dva električna motorja in velik hranilnik električne energije. Njihov cilj je bil izdelati plovilo, ki bo ponujalo enako mero udobja, kot ga zagotavlja vozilo BMW i7 M70 na cesti. Pri razvoju plovila so se zavedali, da je plovba 10-krat bolj energetsko zahtevna kot vožnja po cesti. Da bi zagotovili čim manjšo porabo energije, so morali v projekt vključiti hidrokrila, ki zagotavljajo, da se plovilo pri hitrosti 18 vozlov dvigne nad vodno gladino. Pri projektu jim je pomagalo tudi večletno sodelovanje v Pokalu Amerike, kjer plujejo jadrnice z najnovejšo navtično tehnologijo in dosegajo neverjetne hitrosti plovbe.

Inženirji so se najprej soočili s problemom povezave navtične tehnologije in električne mobilnosti. K sodelovanju so povabili najboljše strokovnjake z vsega sveta, med drugim tudi Guillauma Verdierja, ki je odgovoren za oblikovanje najhitrejših in najbolj učinkovitih plovil. Njegovo delo so trupi in hidrokrila najhitrejših jadrnic v Pokalu Amerike, kjer jadralcem uspeva presegati faktor 4 med hitrostjo vetra in hitrostjo plovbe. Pri vetru 12 vozlov lahko zaplujejo s hitrostjo 50 vozlov.

Z uporabo tehnologije hidrokril so porabo energije zmanjšali za 80 %. Le taka tehnologija je v današnjih časih primerna za implementacijo električnega pogona v motorno plovilo. Eno hidrokrilo skrbi za stabilizacijo plovila, drugi dve pa opravljata nalogo podobno krilom in omogočata jahti, da se dvigne nad vodno gladino. Upor plovila je minimalen. Dva motorja, ki sta nameščena na zadnjem hidrokrilu, potrebujeta le med 10 in 12 sekundami, da plovilo dvigneta do višine 1 m nad vodno gladino. Plovba je izjemno udobna. Valovi ne udarjajo več v trup plovila in udobje je podobno kot pri vožnji z BMW i7.

Kaj zmore The Icon?

The Icon ima za pogon vgrajen baterijski sklop in dva električna motorja. Hranilnik električne energije omogoča doseg med 480 in 560 km oziroma 260 do 300 nmi. Kombinirana poraba električne energije znaša med 20,8 kWh/100 km in 23,3 kWh/100 km.

Foto: BMW