Elan GT6 Explorer

Leto dni po Elanovi drzni napovedi naj bi Elan GT6 Explorer, znan tudi kot GT6 X, debitiral na festivalu jaht v Cannesu 2024. Do sedaj so navdušenci imeli na voljo le računalniško ustvarjene slike in seznam funkcij, ki so vgrajene na plovilo. Zdaj, ko je proizvodnja prototipa končana in se v Begunjski ladjedelnici že izdeluje več primerkov, so na voljo prve fotografije, videi in celo virtualni ogledi. Vsi, ki se boste udeležili festivala jaht v Cannesu 2024 , pa boste imeli priložnost novo Elanovo jahto videti v živo.

GT6 Explorer temelji na platformi večkrat nagrajene Elan GT6, 49-čevljev velike jahte grand turismo, ki jo je zasnoval močan trio: Studio F. A. Porsche, Humphreys Yacht Design in seveda Elan. GT6 kot Elanov paradni konj združuje razkošje, uravnoteženo pomorsko arhitekturo in drzen dizajn. Prvotno zasnovana kot skrajšana sredozemska hitra križarka srednjega dosega se je izkazala za idealno osnovo za različico plovila namenjenega za dolga križarjenja ali modre vode. Pri Elanu so jo poimenovali GT6 Explorer. Ob ohranjanju osnovne arhitekture, materialov in postavitve je bila jahta nadgrajena na štirih ključnih področjih: varnost, pomorske sposobnosti, avtonomija in življenje na morju.

Ključne izboljšave Explorerja vključujejo napreden trup 3D VAIL, ki poveča togost in izboljša mehanske lastnosti trupa. Vodotesne pregrade nudijo zaščito pred vdorom vode v primeru trka. Ojačana je paluba in spoj trupa in palube. Trden lok kokpita ščiti jahto pred vremenskimi vplivi. Spremembe notranjosti zagotavljajo lažje bivanje na krovu med plovbo. Vgrajena so dodatna držala ter pralni in pomivalni stroj. Poleg tega je jahta lahko opremljena z zmogljivim fotovoltaičnim sistemom, ki proizvaja 1187 Wp električne energije in polni 840 Ah litijeve baterije, kar zadostuje za napajanje razsolejevalnika s kapaciteto 100 l/h in vsemi drugimi električnimi porabniki z izjemo klimatske naprave.

Prvotni GT6 že ponuja edinstveno izkušnjo na vodi, saj se ponaša z poravnano sprednjo palubo, brezhibno obdelavo notranjih lesenih elementov, razkošno notranjostjo in pametno navtično arhitekturo, primerno za plovbo. Spremembe različice Explorer povzdigujejo že tako zmogljivo jahto na višji nivo, izboljšujejo njeno zmogljivost in življenjske pogoje za daljša potovanja in naj bi se predstavljala kot privlačna možnost za nadebudne raziskovalce oceanov.