Palma De Mallorca. Na regati Princess Sofia Trophy 2017 sta jadralca Janežič/Podlogar, ekipa SLO134 v olimpijskem razredu dosegla 23. mesto. Ta regata serije evropskega pokala, kjer je v razredu 49er men tekmovalo 59 ekip je štela tudi kot kvalifikacija za svetovni pokal 2018. V šestih dneh tekmovanj je organizator izpeljal 15 plovov v različnih pogojih. Prva dva dneva so v šestih plovih izvedli kvalifikacije za finalno serijo. Janežič in Podlogar sta po enem letu in dveh mesecih jadranja v tem razredu prvi dan dosegla skupno 22. mesto. Drugi dan so v prvih dveh plovih starejše ekipe pričakovano jadrale boljše tako, da sta realno padla na mesto izven zlate skupine potem pa v zadnjem odločujočem plovu drugega dne odlično izkoristila pogoje, prijadrala v cilj peta in si tako zagotovila 24. mesto skupno in nadaljnje tekmovanje v zlati skupini. Celotna flota se je po kvalifikacijah razdelila na prvih 25 v zlato skupino in ostalih 34 v srebrno skupino.

Konkurenca v zlati skupini je bila na visokem nivoju, saj so bile razlike med ekipami majhne. Celotna zlata skupina je obračala prvo privetrno bojo v manj kot minuti. Pogoji na morju so bili od 7 do 15 vozlov vetra različnih smeri. V finalni seriji tretji in četrti dan sta zaradi močne konkurence poslabšala na 25. mesto vendar sta imela še vedno dovolj zagona da bi uvrstitev nekoliko izboljšala. Zadnji dan sta takoj dosegla odlično peto mesto in se dvema ekipama na koncu zlate skupine pred njima približala na deset točk zaostanka. Za napredovanje je bil odločilen zadnji plov v katerem sta z osmim mestom prehitela ameriško in nemško ekipo ter tako tekmovanje končala na 23. mestu. Prvih deset naj bi zadnji dan tekmovalo še tri plove za medalje, vendar je zaradi premočnih pogojev organizator to odpovedal.

To je lep uspeh, saj sta bila Janežič in Podlogar najmlajša ekipa v zlati skupini in vsi njihovi vrstniki kot so Estonci, Finci, Nizozemci in Norvežani so končali v srebrni. Zmagala je ekipa iz Velike Britanije, drugi so bili Španci olimpijci in tretji olimpijska ekipa ki je bila tretja na zadnjem svetovnem prvenstvu tudi iz Velike Britanije.

Besedilo in foto: Andrej Janežič, manager ekipe SLO134