Jadralni klub Burja iz Izole je ta konec tedna priredil 30. po vrsti mednarodni pomladanski pokal - regato International Izola Spring Cup, ki je razpisana za olimpijska razreda laser standard in laser radial (dekleta) ter za razrede laser 4.7, laser radial (moški) in posadke 420. Prijavljenih je bilo 229 tekmovalcev iz 12 držav: Avstrije, Azerbejdžana, Bahraina, Češke, Grčije, Italije, Madžarske, Nemčije, Slovaške, Slovenije, Velike Britanije in Kanade.

V razredu laser standard je drugo mesto je osvojil Žan Luka Zelko (ŠD MARAKTIV): "Skupno me je prehitel Giovanni Coccoluto (Italija), ki je trenutno številka ena na svetovni rang lestvici v razredu laser standard. Na tretjem mestu je končal Abdulla Janahi (Bahrain). Sedaj me čaka teden dni lažjih treningov, pred odhodom na drugo tekmo v seriji svetovnega pokala.” Hkrati se je za pomoč in podporo zahvalil najuspešnejšemu slovenskemu jadralcu, trikratnemu dobitniku olimpijskega odličja - v razredu laser srebro in bron ter srebro v razredu finn, ki ga letos skupaj z drugimi tekmovalci razredov laser spremlja na tekmovanjih: "V čast mi je stati ob osebi, ki mi vsak dan daje novo energijo in dodatno motivacijo za naprej - Vasiliju Žbogarju."

V razredu 420 med moškimi je zmagala slovenska posadka Matej Planinšič/Jaka Romih (JK Pirat), v razredu laser radial je med moškimi zmagal Martin Peternelj (JK Jadro Koper), drugi je bil Taš Kolman (JK Burja Izola), med ženskami je bila v razredu laser radial na tretjem mestu Kim Pletikos (YC Portorož), v razredu laser 4.7 pa je bil tretji Toni Robec (JK Olimpic).

Slovenijo so na tem pokalu zastopali naslednji tekmovalci v razpisanih razredih:

laser standard - med 34 prijavljenimi: Nik Pletikos (YC Portorož), Matej Valič (JK Jadro Koper), Žan Luka Zelko 

laser radial (dekleta) - med 18 prijavljenimi: Kim Pletikos (YC Portorož), Lin Pletikos (YC Portorož), Valentina Baruca (JK Jadro Koper)

laser radial (moški) - med 44 prijavljenimi: Matija Kocjančič (JK Olimpic), Maj Musa Olivieri (JK Olimpic), Andrej Fras (JK Izola), Martin Peternelj (JK Jadro Koper), Toni Vrščaj (WSC Črnomelj), Nicolo Kravanja (JK Burja Izola) in Taš Kolman (JK Burja Izola)

laser 4.7 - med 13 prijavljenimi: Toni Rebec (JK Olimpic), Nejc Valenčič (JK Burja Izola)

420 - med 57 posadkami: Matej Planinšič/Jaka Romih (JK Pirat)