Več kot 90 mladih jadralcev iz vsega sveta se je med 18. in 21. majem udeležilo tradicionalne mednarodne ekipne regate razreda optimist za Pokal Marca Rizzotija, ki jo že več kot 30 let v Benetkah organizirata Diporto Velico Veneziano in Compagnia della Vela. Mladi jadralci so bili razporejeni v 16 ekip kot predstavniki različnih držav, regij ali jadralnih klubov iz Avstralije, Brazilije, Francije, Italije, Monaka, Nizozemske, Rusije, Slovenije, Srbije, Velike Britanije in Združenih držav Amerike. Na tem pokalu tekmujejo ekipe le na povabilo, sestavljajo pa jih po štirje ali največ pet tekmovalcev, pri čemer je peti tekmovalec rezerva.

Slovenijo sta zastopali dve ekipi. Prva slovenska postava, v kateri so tekmovali Daniel Cante, Luka Zabukovec, Alja Petrič, Martin Fras in Gašper Strahovnik, je osvojila odlično četrto mesto tik pod stopničkami. Zmagala je ameriška ekipa jadralnega kluba Lauderdale Yacht Club, drugo mesto je zasedla ekipa italijanskega združenja razreda optimist, tretje pa še ena ameriška ekipa LISOT. Druga slovenska postava, ki so jo sestavljali Špela Hajdinjak, Ivan Vakhrvshev, Alenka Valenčič, Caterina Sedmak in Dan Belinger, pa je osvojila 13. mesto (vsi rezultati).

Tekmovanje je bilo za naše optimiste, ki sestavljajo tudi slovensko reprezentanco, odličen trening pred prihajajočima evropskim in svetovnim jadralnim prvenstvom razreda optimist.

Foto: Andraž Gulič