Drugi regatni dan

Tina Mrak in Veronika Macarol sta danes odjadrali še dva kvalifikacijska plova. Kljub nekoliko slabšemu jadranju ostajata na skupnem drugem mestu.

Na prizorišču regat svetovnega prvenstva v grškem Thessalonikiju je bilo tudi danes vetra malo, 7 do 10 vozlov. Jadralke so odvozile dve regati. 

Tina Mrak in Veronika Macarol: “Prvo regato sva odlično startali, obrnili bojo kot prvi, v stranici z vetrom pa so se nama jadrnice že malo približale. Na bojah v krmo sva obrnili napačen “gate”, tako da sta naju dve jadrnici prehiteli. Prvi današnji plov sva končali na 3. mestu. V drugi regati sva imeli dobro startno pozicijo, vendar v trenutku starta nisva najbolje odvozili. Povprečen start. Žal se kasneje v polju nisva dobro postavili, šli na levi “layline”, bili z večino jadrnic čez levi “layline” in tam veliko izgubili. Drugo regato sva zaključili na 14. mestu, skupno pa ostajava drugi. Z današnjim jadranjem nisva najbolj zadovoljni, jutri morava pokazati več.” 

V vodstvu ostajata Britanki Hannah Mills in Eilidh McIntyre, ki sta danes vknjižili eno peto in eno tretje mesto, na začasno skupno tretje mesto pa sta se z dvema drugima mestoma prebili Poljakinji Agnieszka Skrzypulec in Irmina Mrozek Gliszczynska. 

Jutri se prvenstvo nadaljuje s finalnimi plovi za najboljših 30 posadk.

 

Tretji dan regat

Za dekleta olimpijskega dvoseda 470 sta bila danes na prizorišču regat svetovnega prvenstva v grškem Thessalonikiju na sporedu prva dva finalna plova. Slovenski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol (JK Pirat) sta jadrali nekoliko slabše ter z uvrstitvama na 16. in 7. mesto zdrsnili na skupno tretje mesto. 

Tina Mrak in Veronika Macarol: “Za nama je še en naporen dan. Vetra je bilo za okoli 6-8 vozlov. Najprej smo na veter kakšno uro čakali na obali. V prvi regati sva kmalu po startu dobili protest, ker sva obrnili preblizu jadrnice, ki je imela desne uzde in ji nisva pustili dovolj prostora. Naredili sva dva kazenska kroga - za 720 stopinj in se nato skozi celotno regato borili, da bi se prebili iz ozadja. Regato sva končali na 16. mestu. V drugi regati nisva najbolje startali, prvo stranico v veter sva obrnili kot deveti in končali na 7. mestu. V obeh regatah bi lahko izborili še kakšno mesto, vendar nisva dobro izkoristili vseh priložnosti. Trenutno sva na skupnem 3. mestu.”

Po današnjem dnevu so se nekoliko premešale tudi karte ostalih dveh vodilnih posadk. Tudi Britanki Hannah Mills in Eilidh McIntyre sta danes jadrali slabše kot v prvih dveh dneh prvenstva ter s 14. in 9. mestom zdrsnili na skupno drugo mesto. Vodstvo sta z dobrim jadranjem in doseženim drugim ter tretjim mestom prevzeli Poljakinji Agnieszka Skrzypulec in Irmina Mrozek Gliszczynska. 

 

Četrti dan

Dekleta olimpijskega dvoseda 470 so danes v grškem Thessalonikiju nadaljevala s finalnimi plovi. Čeprav sta bila na sporedu dva, je organizatorju uspelo zaradi šibkega vetra moči 4-6 vozlov izpeljati le prvo regato, med drugo pa je veter še nekoliko upadel, zato so jo prekinili. Tina Mrak in Veronika Macarol sta izpeljano regato zakjučili na 5. mestu. Pred jutrišnjim zadnjimi finalnimi plovi ohranjata skupno tretje mesto.

Tina Mrak in Veronika Macarol: “Še en naporen dan je za nami. Ponovno sva bili preveč trdi na jadrnici. Povprečen start, nato pa jadrnice nisva peljali po vodi tako hitro, kot znava. Regato sva končali na 5. mestu, vendar je bilo jadranje kar mučno. Jutri bova morali jadrati bolj sproščeno in odpeljati kot najboljše znava.” 
Tudi na prvih dveh mestih ni sprememb, Poljakinji Agnieszka Skrzypulec in Irmina Mrozek Gliszczynska sta še utrdili vodstvo, Britanki Hannah Mills in Eilidh McIntyre pa sta drugi in od naših deklet boljši za zgolj tri točke.

 

Peti dan

Danes so na prizorišču regat svetovnega prvenstva olimpijskega dvoseda 470 dekleta odjadrala še zadnje tri finalne regate pred jutrišnjim sklepnim dejanjem tega svetovnega prvenstva, regato za medalje. Naši jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta prvo današnjo regato končali na 6. mestu, drugo z zmago ter tretjo na 9. mestu, z zbranim izkupičkom 50 točk pa ostajata na skupnem tretjem mestu.   

Tina Mrak in Veronika Macarol: “Zjutraj smo najprej čakali na obali, nakar so nas okoli 15. ure poslali na morje. Prvi start je bil zelo pozno, ko se je veter okrepil na okoli 13-15 vozlov. V prvi regati sva po slabem startu ves čas pridobivali in imeli dobro hitrost jadrnice. Drugo sva vodili vse od starta. V tretji pa sva bili ves čas med deseterico, na krmi že peti, nato pa v zadnji stranici z vetrom izgubili nekaj bark in končali deveti. Jutri je pred nama še en naporen dan, saj sva spustili nizozemsko ekipo na samo 5 točk razlike.” 
Poljakinji Agnieszka Skrzypulec in Irmina Mrozek Gliszczynska sta še utrdili vodstvo (28 točk), Britanki Hannah Mills in Eilidh McIntyre pa ostajata drugi in imata pred našima dekletoma šest točk prednosti (44 točk). Nizozemska posadka Afrodite Zegers - Anneloes Van Veen na četrtem mestu za našima dekletoma zaostaja za pet točk (55 točk). 

Jutri je pred jadralkami še zadnje dejanje tega svetovnega prvenstva, regata za medalje za deset najvišje uvrščenih ekip, ki prinaša dvojne točke.