V znamenju toplega vremena in šibkih vetrov se je ta konec tedna zaključil dvodnevni dogodek in enajsta ponovitev za Pokal Val navtika. Poleg starih jadralskih znancev so se pridružili še nekateri novi, tako smo poleg domačih zabeležili še posadke s Češke, Avstrije, Italije, Finske in Srbije. Ob pestremu dogajanju na morju v razredih open, ORC in monotipu Seascape 18 je sledilo še sobotno večerno dogajanje na kopnem. S posebno dobrodelno noto in pomočjo nekaterih posadk razreda Seascape 18, smo tudi letos omogočili poskusno jadranje za otroke iz Bosne in Hercegovine, ki so v vojni ostali brez staršev, a so kljub temu v preteklem šolskem letu dosegli odličen uspeh.

Kljub sobotnem šibkem maestralu, ki je v povprečju dosegal 6 vozlov je regatno polje v obliki palice najhitreje prejadrala Adriatic Europa krmarja Dušana Puha. V razvrstitvi po sistemu ORC je po dveh plovih, od sicer treh predvidenih, prvo mesto zasedla Moonshine krmarja Patricka Baana, pred Finsko posadko Mercedes AMG krmarja Janija Lehtija in Slovensko posadko jadrnice Taia 2 & White Goose krmarja Gorana Djordjevića.

Nekaj več, vsaj v vetrovnem smislu, je vreme postreglo v nedeljo z maestralom do 11 vozlov, ko so na spored prišle meritve moči med jadralkami in jadralci razreda sescape 18. Nedeljska preizkušnja je kljub napovedani navigacijski preizkušnji, zaradi bojazni po skromnem in nestabilnem vetru bila spremenjena, v tehnično regatno polje, v obliki palice. Maestral je v popoldnevu nekoliko pridobival na moči in tako so bili izpeljani vsi štirje predvideni plovi. Med 16 posadkami se je najbolj izkazala posadka jadrnice Blue Sardina 2 s krmarjem Denesom Szilagyiem in Dejanom Presenom, sledila je posadka jadrnice Kendama s krmarjem Janom Koblerjem in posadko Zala Julija Kobler in Aleksander J. Kobler, tretje mesto je gorečem boju pripadlo posadki iz Srbije na jadrnici PSTech Racing s krmarjem Goranom Stevanovićem in Nikolo Marjanović v vlogi posadke.

Pokal Val navtika je ponovno združil ljubitelje jadranja, za kar gre posebna zahvala organizatorjem ekipe Val navtika in številnim pokroviteljem, ki omogočajo organizacijo in izpeljavo dogodka  na takem nivoju. Prav vsem, tudi nesebičnim pomagačem, se organizatorji iskreno in iz vsega srca zahvaljujejo.