Jutri, 7. maja se s prvimi plovi začenja letošnje evropsko prvenstvo v olimpijskih razredih laser standard moški in laser radial ženske ter v neolimpijskem razredu laser radial moški. Slovenijo bodo zastopali Žan Luka Zelko, Kim Pletikos, Nik Pletikos in Maks Vrščaj.

V severnem delu Atlantskega oceana, natančneje v Biskajskem zalivu se bo jutri začelo letošnje evropsko prvenstvo v razredih laser, na katerem bodo visoke uvrstitve napadali tudi slovenski jadralci. Letošnje evropsko prvenstvo za večino jadralcev v olimpijskih razredih predstavlja pomembno preizkušnjo pred svetovnim prvenstvom avgusta v Aarhusu na Danskem, ko se bodo podelile prve vozovnice za olimpijske igre. Evropsko prvenstvo se bo s prvimi plovi začelo v ponedeljek ter končalo v soboto.

Žan Luka Zelko v razredu laser standard se po poškodbi hrbta, ki je zahtevala operativni poseg in dolgotrajno rehabilitacijo, počasi vrača v formo, ki jo je imel lani poleti, ko je svetovno prvenstvo zaključil na zelo dobrem 34. mestu. 

Pred začetkom je Zelko povedal:

“Na prizorišče sem prišel že teden dni pred pričetkom, kar mi je omogočilo, da sem na prizorišču opravil nekaj treningov. V zadnjem mesecu opažam, da sem naredil korak naprej in počasi pridobivam nazaj občutke, ki sem jih imel pred poškodbo. Lepo je jadrati brez bolečin v hrbtenici. V letošnjem letu je glavni cilj svetovno prvenstvo avgusta, tako da bom to evropsko prvenstvo vzel kot dober trening. Mislim, da bo konkurenca podobna kot na svetovnem prevenstvu.”

V ženskem olimpijskem enosedu laser radial bo nastopila Kim Pletikos, ki je na lanskem svetovnem prvenstvu osvojila 22. mesto, kar je najboljša slovenska uvrstitev v tem razredu doslej.

Na najvišja mesta pa na tem evropskem prvenstvu merita Nik Pletikos in Maks Vrščaj, ki se bosta pomerila v konkurenci sicer neolimpijskega razreda laser radial. Oba sta namreč v tem razredu že dosegla odmevne rezultate. Nik Pletikos je leta 2009 osvojil 5. mesto na evropskem prvenstvu, leta 2016 bil srebrn na svetovnem prvenstvu, lani pa osvojil 8. mesto. Maks Vrščaj pa je leta 2014 na evropskem prvenstvu postal podprvak.