2. International Regatta Croatia by Heineken

2. Izvedba International Regatta Croatia By Heineken je izpolnila vsa pričakovanja udeležencev in organizatorja. Regata uradno postaja sestrska regata tradicionalne St. Maarten Heineken Regatte na Karibih.

Konec julija, natančneje v soboto 28. 7. 2018, so se udeleženci regate iz Slovenije, Rusije, Hrvaške, Italije in St. Maartena zbrali na 2. IRC powered by Heineken, v Splitski marini Nava. Imena na štartni listi so obljubljala zelo zanimivo regato. Ob dveh TP52 (domači Polet Furioso in slovenski Generali Assilina III) je bila prisotna tudi jadrnica Crazy (Akilaria 40), pri čemer pa je lansko zmago prišel ubranit tudi lanski zmagovalec Toto Travel (Farr 40). Na štartni listi je bila prav tako tudi ženska posadka Frapa Women Sailing Team z jadrnico Xp 43.

V ORC skupini je tekmovalo 6 ekip: ena iz Italije, dve iz Slovenije in tri iz Hrvaške. Najbolj zanimiva je bila skupina 3, v kateri so tekmovali Italijanski X-35, Seascape 27, Melges 24 in Sun Fast 3200.

Večerno druženje se je pričelo ob zvokih Karibske glasbe in hladnem pivu Heineken. Glavni del večera je bil namenjen uradni izmenjavi zastav St. Marteen Yacht Cluba in organizatorja JK Kon-Tiki Slailing Croatia. Predstavnik kluba iz Karibov, kjer se regata organizira že 37 let, g. Ben Jelic, je pozdravil vse udeležence regate in naznanil, da njihov klub v celoti podpira organizacijo iste regate na Hrvaškem ter da organizatorju ponuja vso potrebno podporo. S tem je naznanil, da je International Regata Croatia powerd by Heiniken tudi uradno sestrska regata St. Marteen Heineken regate. Ob odločnem vzdušju in dobrotah in Piazza cateringa, so se jadralci družili pozno v noč.

 

PRVI REGATNI DAN SPLIT - BOL

Organizator je predvidel, da tudi tokrat štart regate ne bo možno izpeljati pred Splitom, zaradi česar je v poštev prišel rezervni štart pred zalivom LIVKA. Štart je bil okrog 13.00 ure ob lahkem maestralu. Po dveh in pol urah jadranja je kot prvi v cilj, pred Zlatim rtom na Bolu, prišel TP52 Generali Asslina III in to z največjo hitrostjo 20 vozlov. Samo nekaj minut za njim je ciljno črto prečkal tudi drugi TP52 Polet Furioso. Tema hitrima jadrnicama se je najbolj približal TOTO, ki pa je na žalost prehitro štartal, zaradi česar se mu je ta rezultat vpisal kot OCS. Slovenski SHARK je premagal italijanskega X-a, MELGES pa SEASCAPE-a. Vsi udeleženci so uživali v jadranju in uspešno končali regato. Udeleženci so se nato iz Bola prestavili na Zlati rt, kjer se je v klubu Auro Beach bar odvijal after sailing party s podelitvijo nagrad najhitrejšim jadrnicam v posamezni skupini. Po kratkem predahu in večerji, se je dogajanje preselilo v Klub 585, kjer se je zabava nadaljevala do zgodnjih jutranjih ur.

 

DRUGI REGATNI DAN BOL – MASLINICA

Kakor se na tej regati ne gre hitro počivat, tako se tudi zgodaj ne štarta. Vremenska napoved ni veliko obetala, vendar je kljub temu zapihal maestral jakosti 16 vozlov, pri čemer so pogoji za prvo etapo Bol – Livka bili več kot odlični. Med dvema TP-jema se je boj pričel že na samem štartu. Ker je slovenski Generali dobil protest od italijanskega X-Reala, mu je Polet uspel pobegniti, vendar se slovenska posadka ni predala in je tako dohitela svojega tekmeca. Na kocu je Polet z dobro taktiko in hitrim jadranjem v cilj prispel prvi in to samo minuto in pol pred Generalijem. Toto je kot tretji vrnil za včerajšnji poraz Akilariji, Italijani so v veter premagali Sharka, tako kot Seascape 27 Melgesa. S  tem je regata, pred zadnjim plovom, postajala vse bolj zanimiva. V uvali Livka se je približno eno uro čakalo, da vsi udeleženci zaključijo prvo etapo. Med tem časom je maestral dodobra razburkal morje, kar je težave povzročalo manjšim barkam, za večje pa je bilo v teh pogojih jadranje pravi užitek. Pred Šolto se je nato odvijal boj za skupno zmago na regati med dvema TP-jema, ki sta pripravila pravi medsebojni „match race“. Barki sta večkrat izmenjali vodstvo, nakar je na otok Stipanjska pri Maslinici kot prvi prispel splitski Polet, Generali pa se je za njim nahajal zgolj za nekaj dolžin. Oba sta takoj dvignila genaker in ko je že kazalo na to, da bo zmaga ostala v Splitu, je Polet, zaradi počenega genakerja, moral predati regato v roke slovenski ekipi Generali s krmarjem Samom Žvanom. Kot tretji je regato zaključil Toto in tako obžaloval svoj OCS iz prve dirke, saj bi v nasprotnem primeru bil prvi v ORC in v skupini. Crazy je v cilj prišel kot četrti in je s tem osvojil prvo mesto v skupini. Prav tako je italijanski X-Real z odličnim jadranjem prišel do zmage v klasi ORC, Robert Matulja pa je osvojil divizijo Scania.

2. International Regatta Croatia by Heineken

Dokaj utrujeni jadralci so se privezali v marini Martinis Marchi, kjer je sledil after sailing party s promocijo One Key Gina. Skupina JamIT! je na noge spravila celo Maslinico, s čimer se je lahko pričel uradni zaključek regate. Zmagovalec regate Samo Žvan Generali Assilina III je skupaj s prehodnim pokalom (težkim celo 14 kilogramov), prejel tudi uro našega pokrovitelja Sten Time. Nato se je zabava nadaljevala, pri čemer so se vsi udeleženci regate in večina ostalih gostov marine, na plesišču dobro zabavali.

Regata se je končala s pozitivnimi občutki vseh udeležencev in v zelo prijetnem vzdušju ter s prošnjo organizatorju, da naslednje leto podaljša regato za en dan. Tej prošnji bo organizator z veseljem ugodil in za naslednje leto obljublja še več jadranja in zabave.

2. International Regatta Croatia by Heineken