Ekipa Nika, na kateri plujejo trije slovenski jadralci, je že tretjič osvojila naslov Svetovnega prvaka v razredu 44. Na drugo mesto se je uvrstila slovenska jadrnica CEEREF z Igorjem Lahom za krmilom.

Ruska ekipa Nika, na krovu katere jadrajo slovenski jadralci Tomaž Čopi, Mitja Margon in Iztok Knafelc je osvojila naslov svetovnega prvaka v razredu RC44 in je prva ekipa, ki ji je to uspelo že tretjič.

Pred portugalskim mestom Cascais je v 15 vozlih severozahodnega vetra je v prvi regati najhitreje zajadrala ekipa Aqua s Chrisom Bakeom za krmilom. Ekipa CEEREF, ki se je borila za vodilno pozicijo je uspela zmanjšati zaostanek na vsega tri točke. V drugi regati je odlično jadrala ekipa Nika in popravila vtis s prve regate. Ekipa CEEREF je zopet jadrala dobro in zasedla tretje mesto. Pred tretjo, zadnjo regato dneva, se je veter okrepil in zapihal s hitrostmi preko 20 vozlov. Ekipa Nika je pričela regato s štirimi točkami prednosti. Vse od začetka do cilja so jadrali odlično. Kot prvi so prečkali ciljno črto, zmagali regato in osvojili naziv Svetovnega prvaka v razredu RC44.

Lastnik ekipe NIKA, Vladimir Prosikhin, je v cilju dejal:

»Sem izjemno navdušen. Napeto je bilo vse do konca. Ekipa CEEREF je bila izjemno hitra in iz izkušenj vemo, da radi tvegajo. Svetovni pokal smo zmagali lansko leto, leto poprej je naslov osvojila ekipa CEEREF. Pričakovali smo, da bo jadranje pravo dvobojevanje. Danes smo v vseh regatah pričeli zelo. Plovbe v veter so bile izjemno konstantne. Jadrnica je bila izjemno dobro nastavljena in je plula izjemno hitro. Hitrost približevanja cilju je bila odlična. Zelo sem zadovoljen z ekipo. Je skoraj ista, kot je bila leta 2015, ko smo prvič osvojili naslov. Skupaj smo prepluli že veliko milj in vzdušje na jadrnici je odlično.«

Igor Lah, ki je s svojo ekipo CEEREF osvojil drugo mesto je povedal:

»Zelo smo se trudili. Uporabili smo vse svoje trike a ekipe Nika nismo uspeli premagati. V prvih dveh regatnih dneh smo naredili preveč napak.«

Mesto Ekipa (št. jadra) Točke
1 Russia Team Nika (RUS 10) 36
2 Slovenia Team Ceeref (SLO 11) 42
3 Russia Bronenosec Sailing (RUS 18) 52
4 United Kingdom Team Aqua (GBR 2041) 52
5 Sweden Artemis Racing (SWE44) 58
6 Monaco Charisma (MON 69) 60
7 United Kingdom Peninsula Petroleum (GBR 1) 64
8 France Aleph Racing (FRA17) 74