Včeraj se je odprla tekmovalna vas za letošnjo regato Route du Rhum: Destination Guadelupe.

Zgodovina

Regata Route du Rhum je regata z bogato tradicijo. Prva izvedba se je pričela dolnjega leta 1978. Prečkanja Atlantika se je tedaj udeležilo osem plovil. Po štirih letih, na drugi izvedbi, je regata pritegnila že preko 50 udeležencev. Udeležili so se je trije katamarani, ki so merili preko 20 m. Najdaljši William Saurin or Elf Aquitaine je meril kar 27 m. Zadnja izvedba, ki je potekala leta 2014 je pritegnila 91 udeležencev. Med njimi je bil tudi Loick Peyron, ki je s svojim ultra velikim katamaranom postavil rekord regate. Za plovbo preko Atlantika na razdalji 3542 nmi je potreboval zgolj 7 dni 15 ur 8 minut in 32 sekund. Med jadrnicami razred IMOCA je bil najhitrejši Francois Gabart, ki je za plovbo potreboval 12 dni 4 ure 38 minut in 55 sekund.

Kje poteka regata

Regata se pričenja pred francoskim pristaniščem Saint-Malo. Jadralci morajo prepluti Atlantik in prečkati ciljno črto pred pristaniščem Pointe-a-Pitre na otoku Guadelupe. Teoretična dolžina plovbe znaša 3542 nmi. Najkrajša plovba je po severni direktni poti, severno od Azorskih otokov, najdaljša pa ob obali severozahodne Afrike proti Zelenortskim otokom in nato s pomočjo stabilnih pasatov preko Atlantika. Za katero pot se bodo odločili jadralci bo jasno kmalu po štartu regate.

Pričetek regate

Štartna pištola se bo oglasila v nedeljo 4.11.2018 točno ob 14.00 uri.

Kdo vse bo na štartu?

Med najhitrejšimi bodo na štartu nedvomno veliki katamarani. Letos bo v razredu Ultimo kar šest hitrih katamaranov. Med njimi bodo znana jadralska imena na poznanih hitrih katamaranih. Thomas Covile bo plul s svojim Sodebo Ultim, Francois Gabart na MACIF, Sebastien Josse na Maxi Edmond de Rothschild, Francis Joyon na IDEC Sport, Armel Le Cleach na Banque Populare in Romain Pilliard na Remade – Use it again!

V razredu IMOCA bo druščina zelo pestra. Prijavljenih je kar 20 hitrih jadrnic. Med njimi bodo Alex Thomson na jadrnici Hugo Boss, Jeremie Beyou na jadrnici Charal in tri dekleta Isabelle Joschke, Sam Davies in Alexia Berrier. V razredu Multi50 bo 6 velikih trimaranov, v razredu Class40 bo tekmovalo 53 jadrnic, v razredu RhumMono 17 jadrnic in v razredu RhumMulti pa bo nastopilo 21 večtrupnih plovil. Na štartu regate bo tako letos rekordnih 206 jadrnic.

Regata Route du Rhum-Destination Guadeloupe je solo regata, kar pomeni, da bodo jadralci na krovu sami. 

Regato bomo v celoti spremljali na naši spletni strani.

Route du Rhum-Destination Guadeloupe 2018