Žan Luka Zelko

Jutri, 6. oktobra, se v Gdansku, prav na skrajnem severu Poljske, ob obali Baltskega morja, uradno začenja odprto evropsko prvenstvo za olimpijski enosed laser. To bo zadnja od večjih regat za laseriste v letošnjem, tudi s športnega vidika precej okrnjenem letu. Slovenijo na evropskem prvenstvu zastopa tudi mariborski jadralec Žan Luka Zelko, za katerega bo nastop pomembna priložnost za nabiranje izkušenj in trening pred olimpijado, prestavljeno v prihodnje leto. Prvi plovi so načrtovani za v četrtek, 8. oktobra.

V razredu laser standard bo nastopilo 136 jadralcev; 120 jih prihaja iz evropskih in 16 iz neevropskih držav. Na prvenstvu bo zastopanih 27 evropskih in 12 neevropskih držav. Slovenci imamo na startni listi prijavljene tri jadralce. 

Žan Luka Zelko, ki v letošnjem letu ni imel možnosti, da bi treniral v konkurenci najboljših, je na Poljsko odšel nekaj dni prej, z namenom, da dodatne priprave opravi na prizorišču, skupaj s svojo konkurenco.

Žan Luka Zelko: “Danes lahko potrdim, da je bila to dobra odločitev. Vse dni smo imeli lep veter, na treningih nas je bilo med 20 in 30 zelo dobrih jadralcev iz različnih držav. Na prvenstvu bo vsa evropska smetana, in mislim, da se vsi želimo dokazati, saj je za nami zaradi korone težka sezona. Spomladi smo si vsi vzeli nekaj pavze, potem pa začeli trdo trenirati v upanju, da bo tega čimprej konec. Zdaj smo že v oktobru in na žalost še vedno nismo uspeli odjadrati niti ene prave mednarodne regate. Jaz tokratno jemljem kot otvoritveno regato sezone 2020/21.” 

Kakšna je Žanova pripravljenost, kakšna so pričakovanja?

Žan Luka Zelko: “Verjamem, da olimpijske igre drugo leto bodo, in mislim, da se moram že tukaj dokazati. Veliko smo delali na startih, ki so mi lani povzročali največ težav, in starti so moj glavni fokus te regate. Ne ponavljati napak, odjadrati čim boljše in mislm, da bo rezultat prišel sam.” 

Kakšni so pogoji na regatnem polju, kaj se jadralcem obeta v prvih dneh regate?

Žan Luka Zelko: “V dneh treninga smo imel veter vedno z morja, tako da se je ustvaril velik val in meni je to zelo ustrezalo. Za prve tri dni regate nas čaka šibkejši veter, kot smo ga imeli na treningu, pričakujemo lahko med 8-12 vozlov ‘offshora’ - vetra z obale, kar pomeni, da bodo pogoji čisto drugačni, kot smo jih imeli na treningu. Jaz sem letos veliko treniral na burji in to bi moralo biti podobno, tako da grem samozavestno v regato.” 

“Poljaki živijo, restavracije in bari so polni”, sporoča Žan, ki je sicer navdušen nad mestom Gdansk. Kako se meščani soočajo z aktualno situacijo?

Žan Luka Zelko: “Jaz mesta Gdansk prej nisem poznal in po prihodu sem bil presenečen, kako lépo je mestno jedro, starinsko, s pridihom sodobne arhitekture, vse hiše so poenoetene, narejene iz opeke, vse je zelo urejeno. Moram pa reči, da zdaj, v času korone, nisem pričakoval takega nočnega življenja - in tudi življenja na ulicah na sploh. Čeprav bi danes morali vsi nositi maske, tudi na ulicah, se tega nihče ne drži, življenje gre naprej, Poljaki živijo, restavracije in bari so polni, tudi nimajo nobenih omejitev glede odpiralnega časa, in je dober občutek, kot da korone ni. Po eni strani seveda ni prav, da se ne držijo ukrepov, po drugi strani se pa lažje sprostiš.”

Prvenstvo se bo zaključilo v torek, 13. oktobra.

ŽANOVI SPONZORJI: Dravske elektrarne Maribor, Zavarovalnica Sava, Imagine d.o.o., Greiner Packaging, Sailing Point, Code Zero. Na njegovi športni poti mu pomagajo Jadralna zveza Slovenije, Mestna občina Maribor in Slovenska vojska.