Yannick Bestaven, Maître Coq IV, Vendee Globe

Ob 8.26. uri je Boris Herrmann (Seaexplorer-Yacht Club de Monaco) sporočil, da mu je veter strgal jadra.

Boris Herrmann pluje mimo rta Horn, v zasledovalni ekipi, ki pluje 800 nmi za vodilnim Bestavenom. Plujejo v severozahodnih vetrovih, ki pihajo s hitrostjo 30 do 35 vozlov in povzročajo 5 do 6 m visoke valove. Eden izmed sunkov vetra mu je strgal glavno jadro med drugo in tretjo skrajšavo. Po posvetu s svojo ekipo, so našli rešitev za popravilo jadra. Ker trenutno pluje v preveč zahtevnih pogojih, je uspel le sneti glavno jadro in pluje zgolj s prednjim. Klub temu mu uspeva pluti z zelo solidno hitrostjo 13 vozlov. Konkurenti v skupini plujejo s približno štirimi vozli višjo hitrostjo. Takoj, ko bodo pogoji na Južnem oceanu omogočali, bo pričel s popravilom glavnega jadra.

Bestaven padel v področje visokega pritiska

Yannick Bestaven, Maître Coq IV, Vendee Globe

Danes ponoči je vodilni Yannick Bestaven zaplul v področje visokega zračnega pritiska, ki se je razširilo severno od Falklandskih otokov. Kljub temu je pred zasledovalcem Dalinim preko noči pridobil 40 nmi prednosti in se počuti samozavestno.

»Sem v odlični formi. Vremenski pogoji so dobri. Včeraj je sijalo sonce in plul sem z dobro hitrostjo. Veter se je umiril. Prijadral sem v področje visokega zračnega pritiska. Morje je mirno. Nebo je jasno in polno zvezd. V vsakem anticiklonu je težko predvideti kako se bo obrnil veter. Sem optimističen. Vem, da me bo upočasnil, vendar sem prepričan, da ga bom kmalu prečkal.  Upočasnil bo tudi ostale jadralce za menoj. Kdor prvi prede, prvi melje. Zato sem včeraj plul s 100% hitrosti. Nisem izgubljal časa.

Zunaj se je ogrelo. Temperatura vode je 12 stopinj v kabini je med 14 in 15 stopinjami, kar je bistveno bolje, kot je bilo v Južnem oceanu. Počasi slačim sloje oblačil, ker mi postaja toplo.

Po plovbi mimo rta Horn sem bi izčrpan. Včeraj sem pozabil prižgati budilko. Zaspal sem ko se je stemnilo in zbudil sem se, ko se je zdanilo. Dolgo sem spal. Tega med dirko ne počneš. Imel sem srečo, da se veter ni obrnil. Jadrnica je plula s konstantno hitrostjo. Pridobil sem 40 nmi prednosti pred Charliem. Jasno je, da sem potreboval počitek. Plovba v anticiklonu mi daje dober občutek. Lahko se v miru sprehodim po krovu in napolnim baterije za naslednjo etapo, ki bo kompleksna. Potrebno bo poiskati pravo ruto in moram biti v dobri formi.

Ta del regate bomo pluli po bolj poznanem področju. Od mesta Itajai dalje bodo pihali bolj zmerni vetrovi. Jadrnice bomo lahko obremenili do skrajnih meja. Videlo se bo, koliko potenciala imamo in kakšne so razlike v hitrosti jadrnic. Sam sem zelo navdušen. Ko imam veter v levi bok, lahko jadram hitro.«

< Štirje jadralci uspešno zapluli v Atlantik   Najtežji trenutki za Herrmanna >

Foto: © Jean Marie Liot / Maître CoQ IV, posnetek zaslona