Tina Mrak - Veronika Macarol - Tomaž Čopi

Jadralna sezona tekmovanj na najvišjem nivoju se letos začenja s svetovnim prvenstvom v razredu 470 v Vilamouri na Portugalskem, na katerem bosta v olimpijskem dvosedu nastopili Tina Mrak in Veronika Macarol. Za naši potnici na olimpijado Tokio 2020 je to prva pomembna regata po več kot letu dni, saj so v pandemičnem letu vsa prvenstva v tem razredu odpadla, na svojem zadnjem merjenju z najboljšimi pa sta lani januarja na svetovnem pokalu v Miamiju osvojili 2. mesto.

Poleg treningov v domačem Portorožu sta v zimskem času opravili več serij priprav skupaj z drugimi tekmovalnimiposadkami istega razreda na Siciliji, v zadnjem tednu pa tudi na samem prizorišču svetovnega prvenstva na Portugalskem, kjer sta se v okviru priprav udeležili tudi krajše regate Portugal Grand Prix, na kateri sta zasedli 10. mesto:

»Že teden dni sva na prizorišču in počutiva se odlično. Na tri dnevni Portugal Grand Prix smo imeli zelo dobre pogoje, prevladoval je šibek veter med 7 in 12 vozli hitrosti, zadnji dan se je tudi nekoliko okrepil in pihal s sunki do 18 vozlov. Jadrale so praktično vse ženske posadke, ki se udeležujejo svetovnega prvenstva, tako da je bil to zelo dober trening. Zdaj imava še nekaj dni časa za pripravo, za meritve in prijavo, v ponedeljek pa začnemo s prvimi plovi. Za prihodnji teden je napovedan šibek veter, pihal bo sicer iz druge smeri, tako da pogoji ne bodo enaki, kot so bili na treningu. Ne glede na to bova z Veroniko poskusili odpraviti vse napake, ki sva jih delali v teh treh dneh regat. Sva optimistični in mislim, da morava le še priti nazaj v tekmovalni ritem ter začeti jadrati proti konkurenci tako, kot sva jadrali pred pandemijo. Do olimpijade ni ostalo več veliko časa, tudi regat ne vem, koliko bomo še imeli. Zagotovo pa hočeva na tem prvenstvu dati vse od sebe. En dober rezultat bi nama dvignil samozavest in bi tako še bolj optimistično pričakali začetek olimpijskih iger. Že s prvim dnem bova štartali na polno in poskusili odjadrati dober teden regat ter zaključiti čim višje na lestvici,« je s prizorišča svetovnega prvenstva sporočila krmarka Tina Mrak.

Za 27 ženskih posadk iz 18 držav se prve regate svetovnega prvenstva 470 začnejo v ponedeljek, 8. marca. Organizatorji načrtujejo 11 uvodnih regat, za veljavnost prvenstva jih morajo izpeljati najmanj pet, v soboto, 13. marca, pa za najboljših 10 posadk sledi regata za medalje. Na svetovnem prvenstvu bo z moškimi, ženskimi in mešanimi posadkami skupno nastopilo okoli 80 posadk, ki se potegujejo za naslove svetovnih prvakov razreda 470, hkrati pa se bo tako v moški kot ženski konkurenci podelila še zadnja vozovnica za letošnje olimpijske igre Tokio 2020.

Tina Mrak in Veronika Macarol, dvakratni evropski prvakinji (Bourgas 2018 in Aarhus 2015) in dvakrat bronasti na stari celini (Mallorca 2016 in Atene 2014) sta tudi na svetovnem prvenstvu že osvojili bronasto medaljo v Solunu 2017, na prejšnjih olimpijskih igrah Rio 2016 pa sta se vse do zadnjega borili za medaljo in končali na 6. mestu. Zaradi svojih dosežkov sta bili v stanovski zvezi več let zaporedoma razglašeni za jadralki leta, po izboru športnih novinarjev pa sta bili tudi najboljša slovenska športna ekipa leta 2018.

Naslednji izziv bo za posadko Mrak – Macarol evropsko prvenstvo, ki je načrtovano od 30. aprila do 8. maja v francoskem Hyeresu (zelo verjetno bo lokacija še spremenjena) nato pa zanju sledijo olimpijske igre od 27. julija do 8. avgusta v Enoshimi na Japonskem.

Fotografija: © João Costa Ferreira / Vilamoura Sailing