Danes zjutraj je na regatnem polju pred Aucklandom svoj sloves dobro branila ekipa Emirates Team New Zealand. Dominirali so v obeh plovih današnje regate, si pridobili dve novi točki in zagotovili vodstvo pred izzivalci, italijansko ekipo Luna Rossa Prada Pirelli.

Za nami so štirje tekmovalni dnevi. Sobota, ko sta bila na programu dva plova, je žal razočarala gledalce. Zaradi pomanjkanja vetra so morali oba plova odpovedati. Ekipi sta se ob izenačenem rezultatu 3 : 3 na regatno polje podali danes ob 16.15 po novozelandskem času oziroma ob 4.15 po našem času.

V prvem plovu sta obe ekipi začeli odlično. Italijani so takoj po startu izkoristili višjo pozicijo in počasi začeli pridobivati prednost. Na polovici plova do prvega obrata so vodili že 140 m. Ekipa Emirates je zaplula ostro v veter, s čimer ji je do obrata uspelo zmanjšati zaostanek na vsega 8 s. V nadaljevanju je ekipa Luna Rossa plula brezhibno in na drugem obratu prednost povečala za dodatni 2 s. Takoj po obratu so zapluli preveč od vetra in izgubili vso prednost. Ekipa Emirates je izkoristila napako in se zavihtela v vodstvo. Nadaljevali so ostro v veter in počasi povečevali svojo prednost. Ves čas jim je uspevalo pluti do 3 vozle hitreje. Na tretjem obratu je prednost znašala že 19 s. V nadaljevanju se je razlika samo še povečevala. Na četrtem obratu je prednost domače ekipe znašala 29 s, na petem pa 54 s. Do cilja so pluli konstantno, prednost povečali na 1000 m in si zagotovili četrto točko.

Dobre pol ure kasneje sta ekipi zapluli na regatno polje, da se pomerita v drugem obračunu (video: 1:14:00). Ekipa Emirates je startno črto prečkala nekoliko pred Italijani. Kljub temu je ekipa Luna Rossa prešla v vodstvo in si hitro priplula več kot 100 m prednosti. Pri plovbi proti prvemu obratu so se spremenile vremenske razmere. Hitrost vetra na plovki je znašala le še 8 vozlov. Obe ekipi sta se močno upočasnili. Namesto običajnih 30–40 vozlov sta pluli le še s hitrostmi med 20 in 25 vozli. Italijani so obrnili prvi. Ekipa Emiratov je zaostajala za 15 s. V nadaljevanju je na regatnem polju pihal veter s hitrostjo zgolj 7 vozlov. Hitrosti plovbe so padle pod 20 vozlov. Ekipi Emirates se je uspelo približati na vsega 20 m, nato pa so naredili napako, jadrnica se je spustila na vodno gladino in prednost ekipe Luna Rossa se je povečevala. Ekipa Emirates je imela težavo pospešiti, zapluti na hidrokrilih in se dvigniti nad vodno gladino. Na drugem obratu so imeli že več kot 2000 m zaostanka.

Luna Rossa je prednost ohranjala vse do tretjega obrata. Tu pa je tudi njim zmanjkalo vetra in jadrnica se je spustila s hidrokril na morsko gladino. Okrog plovke so pluli zgolj s hitrostjo 8 vozlov. Ekipi Emirates Team New Zealand je uspelo jadrati na hidrokrilih in začela je zmanjševati zaostanek. Italijani so iskali primeren veter, da bi dvignili jadrnico. Prečkali so mejo regatnega polja in si prislužili kazen. Hitrost vetra je padla na vsega 6 vozlov in jadrnice jim ni uspelo dvigniti. Ekipi Emirates je uspelo pluti na hidrokrilih tudi na tretjem obratu. Hitrost plovbe ni padla pod 20 vozlov. Italijanska ekipa je naredila še eno napako in znova zaplula čez mejo regatnega polja. Ekipi Emirates je uspelo nadaljevati na hidrokrilih. Na četrtem obratu, kjer je bila hitrost vetra nekoliko višja (7,6 vozla), je ekipi Emirates uspelo obrniti brezhibno. Italijanski ekipi je uspelo zapluti na hidrokrilih, a njihov zaostanek je znašal že 2500 m oziroma 4 minute in 6 sekund.

Ekipi Luna Rossa je v nadaljevanju uspelo zaostanek zmanjšati. Ekipa Emirates je plula svojo regato. Tudi zadnji obrat so izvedli na hidrokrilih in ohranili 2000 m prednosti. Za plovbo so potrebovali 38:57 s. Italijani so skozi cilj pripluli 3:55 kasneje.

Ekipa Emirates Team New Zealand je danes osvojila dve točki in prešla v vodstvo s 5 : 3. Tekmovanje se bo nadaljevalo jutri z nadaljnjima dvema dvobojema. Za zmago v pokalu potrebujeta skupno sedem zmag. Regate še ni konec in obe ekipi bosta imeli že jutri novo priložnost.

Rezultati

Ekipa/Tekmovalni dan 1 2 3 4 5 6 7 SKUPAJ
Luna Rossa Prada Pirelli 1  1  1  - 0     3
Emirates Team New Zealand 1  1  1  - 2     5

Posnetek današnjega tekmovalnega dne

Foto: ACE / Studio Borlenghi