Danes so se v Vilamouri na Portugalskem začele kvalifikacije evropske celine za razrede laser, na katerih se bodo podelile še zadnje vozovnice za olimpijske igre Tokio 2020. Za Slovenijo, ki že ima potnika na olimpijado v moški konkurenci v razredu laser standard, Žana Luko Zelka, je ta regata priložnost za še eno kvalifikacijo v razredu laser radial v ženski konkurenci. To bo poskušala osvojiti Lin Pletikos, medtem ko se starejša sestra Kim Pletikos zaradi posledic poškodbe hrbtenice kvalifikacij ni udeležila in je zaključila predčasno športno pot.

Prvi dan so zaznamovali zahtevni pogoji, v obeh razredih pa so do konca dneva uspeli speljati predvidena dva plova.

Lin Pletikos je dobro začela, nato pa žal izgubila precej mest v prvi regati ter z uvrstitvama na 39. in 37. mestu v rdeči skupini svoj prvi dan sklenila na 82. mestu skupno, med sedmimi državami, ki še nimajo olimpijske norme, pa se bo poskušala izboriti med jadralkami Bolgarije, Češke, Latvije, Portugalske, Romunije in Ukrajine.

Žan Luka Zelko, ki je pred nekaj tedni prebolel virus Covid-19, se konkurenčno močne regate z 139 tekmovalci udeležuje kot zadnje preizkušnje pred olimpijskimi igrami. Po prvih dveh plovih je ciljno črto prejadral najprej na 44. nato pa na 15. mestu v rumeni skupini in prvi dan sklenil na 55. mestu skupno. Obetavni jadralec Liam Orel, ki je lani začel jadrati z razredu laser standard, je s uvrstitvama na 61. in 55. mestu v modri skupini prvi dan končal na skupno 121. mestu

Kvalifikacijski plovi se nadaljujejo po dva na dan še jutri in pojutrišnjem, potem pa sledijo finalni.

Vir: JZS.si, Foto: arhiv eNavtika