1. SKRADINSKA REGATA, JK Kon-Tiki Sailing Croatia

1. SKRADINSKA REGATA

JK Kon-Tiki Sailing Croatia je v povezavi z ACI marine Croatia organiziral prvo Skradinsko regato. Aci marina Skradin, priljubljeno stičišče navtikov, megajaht in turistov, ki se tja pripeljejo večinoma zaradi nacionalnega parka Slapovi Krke, tokrat pa je bilo drugače. Večletna želja JK Kon-Tiki, da se na Prokljanskem jezeru, ki ga tvori reka Krka in seveda morje, ki prileze vse do Skradina in še dlje, organizira prava športna jadralna regata, se je uresničila.

19 jadrnic, ki so v Skradin priplule iz marin od Šibenika do Zadra, se je zbralo v Skradinu že v petek, na žalost brez načrtovane zabave, ki so jo pokvarile razmere s covid-19. Flota je obetala veliko, zbrala so se številna znana imena skiperjev in njihovih posadk, da pa bi regata dobila mednarodno noto, so prisostvovale tudi tri slovenske posadke.

Sobota je obetala južni veter, ki naj bi se okrepil popoldne, regatni odbor je začel s prvim opozorilnim signalom nekaj pred dvanajsto in prvi start je bil točno opoldne po zmernem (8v) južnem vetru. Jadralo se je v palico in že na prvi regati je bilo vidno, da bo boj za zmago pester.

Sonce je okrepilo veter in zadnji izmed štirih startov je bil že pri 20 vozlih vetra, kar je določenim ekipam, ki so jadrale na manjših jadrnicah, predstavljalo nemalo težav.

Pozno popoldne so se utrujene ekipe vrnile v Skradin, kjer sta jih čakala privez v Aci marini Skradin in prava tradicionalna skradinska rižota. Podelitev pokalov ni potekala na klasičen način zaradi že prej omenjenih razmer s covid-19. Kljub temu pa je bilo opaziti veselje vseh udeležencev, saj je bil za njimi res popoln jadralni dan. Zmagala je jadrnica Furiosa (bivša Asilina) s skiperjem Igorjem Ćupićem iz JK Uskok iz Zadra, takoj za njo je v cilj prijadral Club Swan 36 s hrvaškim olimpijcem Ivanom Kljakovićem Gašpićem in kot tretji je v cilj prijadral Gringo 3 s skiperjem Robertom Sandalićem iz Zadra. Slovenske barve je najbolje zastopal skiper Iztok Svetina na jadrnici Erco D, ki je dosegel v močni konkurenci 11. mesto.

Regata bo po načrtih postala tradicionalna, saj se je regatno polje pokazalo več kot odlično, ne glede na moč vetra namreč skoraj ni bilo valov, jezero pa s svojo okolico predstavlja posebno doživetje za jadranje. V prihodnjem letu organizator obljublja še en jadralni dan več in seveda, če bo le mogoče pester dodatni zabavni program, otvoritev jadralne tekmovalne sezone, kot je še ni bilo! Več informacij in rezultate najdete na spletni strani www.skradin-regatta.com.

Besedilo: Sebastijan Levstik, foto: regate.hr