Danes so se na regatnem polju pred Vilamouro na Portugalskem zvrstili prvi finalni plovi za olimpijske enosede razredov laser, najprej v moški in nato v ženski konkurenci. 

Žan Luka Zelko je jadral v zlati skupini med elito razreda laser standard, kjer se predstavniki dvanajstih držav še na vso moč borijo za dve olimpijski vozovnici, dva plova pa so odjadrali po vetru z 10 vozli hitrosti in s sunki do 15 vozlov. Mariborčan, ki olimpijsko vozovnico že ima zagotovljeno, je v prvem plovu žal izbral slabšo stran regatnega polja in ga končal na 47. mestu, drugega na 37. ter dan sklenil skupno na 48. mestu. "V prvem plovu sem štartal na levi strani, ampak desna stran se je izkazala za dosti, dosti boljšo, kar je bilo težko predvideti. Boril sem se do konca, da sem pridobil nekaj mest. V drugem plovu sem se poskusil prebiti s startom v sredini, ampak v tej skupini je težko biti spredaj, če nimaš odličnega štarta. Enostavno sem ostal zadaj, sem pa nato v drugo orco in v krmo nekaj pridobil, tako da sem vseeno končal nekje pri sredini. Lahko pa bi bilo boljše," je povedal Zelko.

V srebrni skupini je jadral mladi Liam Orel, kjer so prav tako speljali dva plova, z uvrstitvama na 43. in nato na 11. mestu pa je skupno pridobil kar 12 mest ter dan končal na 115. mestu skupno.

Ker so bile včeraj ob koncu kvalifikacijskih plovov olimpijske norme v ženski konkurenci že podeljene Izraleu in Portugalski, je v finalnem delu regate fokus na čim boljši uvrstitvi med konkurenco, saj je to ena redkih priložnosti za regato na tako visokem nivoju. V srebrni skupini je jadrala naša mlada reprezentantka Lin Pletikos, ki je imela v prvem finalnem plovu smolo s prehitrim štartom, nato pa v drugem plovu končala na 12. mestu, celo pred tekmico iz Irske, ki je v tem razredu na olimpijskih igrah v Riu osvojila srebrno medaljo. Na koncu je zaradi napake v prvem plovu sicer skupno izgubila dve mesti in dan zaključila na 76. mestu skupno.

Jutri se finalni plovi nadaljujejo kot doslej, regata pa se zaključi v soboto.

 

Vir: JZS.si; foto: Osga Foto