Žan Luka Zelko, Lin Pletikos, Liam Orel,

Predzadnji dan finalnih plovov na regati za zadnje evropske norme v razredih laser je za nami. Regatno polje pred Vilamouro so zaznamovali valovi in močan veter, ki je pihal med 15 in 17 vozlov hitrosti s sunki med 20 in 25 vozli.

Zlata skupina v moški konkurenci, v kateri se še vedno vrstijo boji za zadnji dve olimpijski vozovnici, je bila danes prva na sporedu, v njej pa je jadral tudi Žan Luka Zelko, ki je pred kratki prebolel covid-19:

"S svojim jadranjem sem kar zadovoljen, glede na to, da še vedno nisem stoprocenten. Danes sem po močnem vetru s sunki do 25 vozlov odjadral v prvem plovu na 26. in v drugem na 28. mestu. Ves čas sem se boril spredaj, dve napaki pa sta me v obeh regatah stali uvrstitve med najboljših 15. Kakorkoli že, gremo naprej," je povedal Zelko, ki je z uvrstitvama na 26. in 28. mestu v dveh današnjih plovih napredoval na 42. mesto skupno. Dodal pa je, da so se na koncu po posvetu s trenerjem in zdravstvenimi ustanovami v Sloveniji odločili, da že danes konča z regato: "Na žalost me jutri ne bo na štartu. Z regato sem zadovoljen, nisem pričakoval takšnih plovov, kot sem jih uprizoril danes in mislim, da je to dobra popotnica za prihajajoči mesec in priprave." 

Za srebrne skupine se je jadranje začelo pozno popoldne, saj so dan zahtevnih pogojev zaznamovale tudi številne prestavitve in ponovitve štartov. V razredu laser radial je Lin Pletikos v srebrni skupni odjadrala prvi plov na 25. in drugega na 35. mestu ter se tako dan pred koncem regate uvrstila na 77. mesto skupno. Med moškimi je Liam Orel v prvem plovu prehitro štartal, v drugem pa se je uvrstil na 57. mesto in dan zaključil na 127. mestu skupno. 

Jutri se bo regata zaključila še z zadnjima dvema finalnima plovoma v moški in ženski konkurenci, pri čemer so v ženski konkurenci norme že podeljene, med moškimi pa bo končni razplet znan jutri.