Tina Mrak - Veronika Macarol - Tomaž Čopi

V petek, 30. aprila se uradno začenja odprto evropsko prvenstvo razreda 470 v Vilamouri, ki bo zadnja regata za našo žensko posadka olimpijskega dvoseda s krmarko Tino Mrak in flokistko Veroniko Macarol pred olimpijskim nastopom. Na prvomajski praznik bodo opravljene meritve in poskusna regata, že v nedeljo, 2. maja, pa se začnejo prvi plovi v konkurencah ženskih, moških in mešanih posadk. Prvenstvo se bo zaključilo v petek, 7. maja, z regato za medalje za deset najboljših, do takrat pa je načrtovanih 11 otvoritvenih plovov, za veljavnost prvenstva jih morajo organizatorji zagotoviti vsaj pet.

Vilamoura na Portugalskem, kot varna oaza v času virusa covid – 19, ostaja prestolnica najpomembnejših regat in prvenstev. Medtem, ko smo v začetku marca na istem prizorišču spremljali svetovno prvenstvo razreda 470, na katerem je posadka Mrak-Macarol osvojila 15. mesto, je prišla novica, da se tudi evropsko prvenstvo, načrtovano aprila v francoskem Hyeresu, seli v Vilamouro. Tina in Veronika sta se po vrnitvi s svetovnega prvenstva takoj odpravili na sever Nemčije po novo jadrnico proizvajalca Ziegelmayer, ki je sodobnejša verzija tiste, s katero sta jadrali na prejšnji olimpijadi v Riu de Janeiru, s krstnim imenom Šavrinka ob splovitvi pred domačim jadralnim klubom Pirat v Portorožu, pa z njo stavita predvsem na svojo vztrajnost in delavnost. Po pripravi jadrnice in prvih opravljenih treningih ter prvih pozitivnih občutkih z jadrnico v domačem zalivu pa sta se odpravili nazaj na Portugalsko, kjer sta do pričetka evropskega prvenstva dobra dva tedna že trenirali na prizorišču.

»Odločili sva se čim prej odpraviti na Portugalsko, da vidiva, ali sva z novo opremo hitri. Tukaj so že vse najboljše posadke, vsak dan treniramo z najboljšo konkurenco, doma sva bili v zalivu večinoma sami, tako da je bilo za naju zelo pomembno, da sva se odpravili sem čim prej,« je povedala Veronika Macarol. »Z najino novo jadrnico sva zelo zadovoljni, tudi sedaj na treningih se je izkazalo, da sva hitri, dako da bo na evropskem prvenstvu vse odvisno od naju.

Tina Mrak pa je dodala: »Na prizorišču sva že dobra dva tedna. Pogoji so že od začetka res zelo dobri, veter vsak dan z morja, več kot 20 vozlov hitrosti, lep velik val. Občutki so res zelo dobri, tako da morava zdaj to samo še prenesti na evropsko prvenstvo. Zadnje tri dni smo imeli tukaj tudi neformalno regatico, ki so jo organizirali trenerji, trajala je tri dni, kar sva izkoristili za ogrevanje pred evropskim prvenstvom. To je najina zadnja regata pred olimpijskimi igrami. Pričakovanja ostajajo ista kot so bila za svetovno prvenstvo - res si želiva en dober rezultat, zelo si želiva spet stopiti na stopničke in odjadrati res na vrhunskem nivoju, da lahko na olimpijado odpotujeva suvereno in s potrditvijo, da kljub zadnje čase slabim rezultatom še vedno sodiva v sam vrh in se maksimalno pripraviva na olimpijske igre.”

Foto: Tomaž Čopi