Fiumanka, Rijeka

22. mednarodna regata Fiumanka z bogatim spremljevalnim programom bo na Reki letos poteka med 5. in 13. junijem 2021.

Da je Fiumanka veliko več kot le regata, bo tudi letos dokazala z bogatim spremljevalnim programom na morju in na kopnem. Gre za dogodek, ki ga Rečani in njihovi gostje nestrpno pričakujejo vse leto in ki Kvarnerski zaliv s številnimi jadrnicami spremeni v neverjetno kuliso in vsem gostom zagotovi nepozabne prizore. Fiumanka poleg jadranja in zabave v zadnjih letih predstavlja kraj srečevanja in dialoga o pomembnih temah, kot sta trajnost in ohranjanje naravnih virov, zlasti našega morja. V petek, 11. junija, bo v okviru Fiumanke tako potekal Business Woom Day, poslovni dogodek v hibridnem formatu, na katerem se bodo kljub epidemiološkim okoliščinam po zaslugi novih tehnologij globalno razpravljalo o trajnosti in mobilnosti. Prizorišče panela bo Botel Marina, udeleženci pa bodo popoldne zapluli na prvi regati Business Woom. 

Uvod v letošnjo Fiumanko bo že v petek Festival malih čolnov. Učenci reških osnovnih šol bodo čolne izdelovali iz papirja, zato bo papirnata različica najljubše reške regate plula po reškem Korzu, medtem ko bodo zvečer na trgu 128. brigade vse obiskovalce zabavali številni kreativci in glasbeniki. V neposredni bližini bo na Reškem trgu resolucije potekal tridnevni festival vin WINE RI, na katerem se bodo predstavili priznani kvarnerski vinarji. V osrednjem delu pristanišča na pomolu Karoline Riječke bo v petek, 11. junija zvečer, potekal brezplačen koncert ob Fiumanki, na katerem bo nastopila zanimiva lokalna zasedba Grooversi. 

Sobota 12. junija bo v celoti posvečena 22. Veliki Fiumanki in enodnevni medijski regati, prilagojeni trenutnim epidemiološkim razmeram, v soorganizaciji Hrvaške radiotelevizije. Tako kot v preteklih letih je regata za udeležence popolnoma brezplačna, s tradicionalnimi majicami, ki jih prejmejo vse posadke, in z brezplačnim privezom v reškem pristanišču.

Cel vikend bo na reškem terminalu potekal bogat spremljevalni dnevni in večerni glasbeni program za vse udeležence in obiskovalce. Razglasitev zmagovalca 22. Fiumanke je predvidena za soboto, in sicer ob 20. uri, na pomolu Karoline Riječke, kjer vse obiskovalce čaka veliki brezplačen koncert skupine Sarah & The Romans.

Foto: Fiumanka