SSL47, Zlati pokal SSL, Krpani

Slovenska jadralska ekipa Krpani je v Švici na Neuchatelskem jezeru opravila prve štiri dni preizkusa jadrnic razreda SSL47. Cilj treninga je priprava slovenske ekipe za testno regato oktobra letos in nato nastop na Zlatem pokalu SSL, s katerim bo prihodnje leto junija po zgledu svetovnega nogometnega prvenstva podeljen naslov najboljše jadralske države na svetu.

Tokrat so se imeli priložnost pomeriti z ekipami Poljske, Bermude, ter Antigue in Barbude, že prvi uradni trening pa je pokazal, da bo borba na valovih slikovitih švicarskih jezer v zlatem pokalu presegala jadralske razredne meje in poskušala najti pravo razmerje moči, znanja, izkušenj in predvsem timskega duha. Na trening regatah so se namreč znašli z zelo izkušenimi jadralci in zmagovalci najprestižnejših regat, kot so kapetan SSL ekipe Antigua in Barbuda Shannon Falcone, ki ga že 20 let spremljamo v ekipah Pokala Amerike in čezoceanskih dirk Ocean Race, ali mlada Emily Nigel, ki je vodila ekipo Bermuda in je na krov prav tako prinesla svoje izkušnje iz čezoceanskih dirk, regat Sail GP in Redbull mladinskega Pokala Amerike. Poljsko ekipo je vodil Mateusz Kusznierewicz, dobitnih dveh olimpijskih medalj v razredu finn, slovensko ekipo pa je na prvi trening popeljal vodja ekipe Vasilij Žbogar, dobitnik treh olimpijskih odličij v razredih laser in finn.

Za sestavo ekip so sicer pravila povsem jasno določena in so za vse države enaka. Vsaka ekipa bo uradno štela 11 članov, od tega devet članov posadke in tri menjave. Vodjo, ali v nogometnem žargonu kapetana, je imenoval Svet Zlatega pokala SSL in to je postal Vasilij Žbogar, od preostalih 10 članov jih jih bo pet določenih na podlagi lestvice SSL, pet pa jih izbere vodja. Skladno s terminskim načrtom, ki ima več faz, sta bila kot najboljša med krmarji po SSL lestvici doslej v ekipo že povabljena Tina Mrak in Igor Lah, prvega uradnega treninga pa so se poleg njiju udeležili še Peter Podunavac, Mitja Beltram, Jani Klemenčič, Veronika Macarol in Gašper Strahovnik.

»Trening je bila neverjetna izkušnja. Opazno smo napredovali iz ure v uro in že drugi dan videli, da smo lahko v ospredju. Že kmalu pa nas čaka testna regata, ki bo pomemben pokazatelj, kje smo in kaj nas čaka v prihodnje. Posadko za testno regato bomo oblikovali v naslednjih dneh, pri tem pa bomo upoštevali tudi izkušnje s treninga in razpisana pravila, na primer tudi skupno težo posadke. V prvi izbrani postavi dajemo prednost izkušenim jadralcem razreda RC44, naša želja je imeti vsaj dve polno pripravljeni postavi do prvenstva prihodnje leto. Ekipa Poljske na primer že sedaj šteje 40 članov in vsi trenirajo ves čas. Prepričan sem, da se bomo najboljši slovenski jadralci združili in uspeli sestaviti ekipo, ki jo želimo, ter pokazali, kaj zmoremo,« je še povedal Žbogar.

Testna regata bo na Neuchatelskem jezeru med 11. in 17. oktobrom 2021, na njej pa se bo slovenska ekipa pomerila z ekipami Avstrije, Danske, Poljske, Peruja, Srbije, Španije in Švedske.

Fotografije: Uroš Kekuš Kleva