SSL, Vasilij Žbogar

Slovenska jadralna posadka Krpani 1860 pod vodstvom Vasilija Žbogarja je testno regato na prizorišču zlatega pokala SSL v jadranju leta 2022 v Švici na Neuchatelskem jezeru začela na četrtem mestu, druge regate pa ni končala, ker se je okrog kobilice zapletla ribiška mreža. Testna regata se bo končala 17. oktobra.

Poleg Žbogarja so prvi dan nastopili še olimpijci Mitja Margon, Tina Mrak, Veronika Macarol ter nekdanji veslač Jani Klemenčič, Igor Lah, Mitja Beltram, Vid Jeranko in Gašper Strahovnik, rezerva je Matej Planinšič.

Na testni regati nastopa osem držav, prve štiri dneve od srede do sobote bodo kvalifikacije opravili v dveh skupinah. V nedeljo sledita mali in veliki finale za končne razvrstitve, v velikem finalu bosta nastopila zmagovalca skupin, drugouvrščena pa v malem finalu.

Leta 2022 bo na Ženevskem in Neuchatelskem jezeru v Švici prvi jadralni zlati pokal SSL, na katerem bodo skušali po vzoru svetovnega prvenstva v nogometu na regatnem polju določiti najboljšo jadralno državo. Kvalifikacije se bodo začele 3. maja, veliki finale štirih najboljših reprezentanc pa bo 26. junija 2022.

Slovenski kapetan je Vasilij Žbogar, s tremi olimpijskimi medaljami najboljši slovenski jadralec v zgodovini. Ekipa se je poimenovala Krpani po znamenitem junaku pripovedke Frana Levstika Martinu Krpanu.

SSL, Vasilij Žbogar

VIR: STA; Foto: Martina Orsini / SSL Gold Cup