Žan Luka Zelko, EP ILCA 7

Danes se v Barceloni uradno začenja svetovno prvenstvo v olimpijskem razredu ILCA 7, na katerem bosta med 139 udeleženci iz 44 držav v močni konkurenci dobitnikov olimpijskih medalj in svetovnih prvakov Slovenijo zastopala olimpijski jadralec Žan Luka Zelko in mladi Liam Orel, ki smo si ga leta 2019 zapomnili po zlati medalji v konkurenci do 19 let na svetovnem prvenstvu razreda finn do 23 let. Na prizorišče sta prispela v soboto in opravila trening na prizorišču pred začetkom prvenstva. Jutri ju čakajo še meritve, v petek pa se začnejo prvi kvalifikacijski plovi na regatnem polju pred Barcelono. Prve tri dni prvenstva organizatorji načrtujejo šest kvalifikacijskih plovov, najmanj štiri potrebujejo za prehod v finalni del prvenstva, sledijo še trije dnevi za šest finalnih plovov. Praviloma bodo prvi možni starti vsak dan ob 12. uri, november pa je čas, ko v Barceloni na regatnem polju lahko pričakujemo zelo raznolik spekter pogojev.

"Moram reči, da je konkurenca zelo močna. Vsi so se vrnili po olimpijadi, mislim, da nihče ne manjka. Bomo videli, kaj nam bodo dali pogoji. Zaenkrat smo po teh štirih dneh treninga videli, da je mogoče vse. Imeli smo od konstantnega vetra do vetra, ki je obračal do 45 stopinj. Upam, da bosta veter in tok konstantna in iz iste smeri, bomo pa videli, kaj nam bo Barcelona dala," je povedal Žan Luka Zelko po danes zaključenem še zadnjem dnevu treninga pred svetovnim prvenstvom.

To bo že drugo veliko tekmovanje v razredu ILCA 7 v novem olimpijskem ciklu Pariz 2024; na evropskem prvenstvu v začetku oktobra v Varni je naš olimpijec Zelko pokazal izvrstno jadranje in kvalifikacije končal na odličnem 2. mestu, tega mu sicer v ni uspelo prenesti še v finalni del, a je na koncu z 20. mestom dosegel svoj najboljši rezultat na prvenstvih stare celine doslej.

Foto: Žan Luka Zelko, EP ILCA 7, Varna, oktober 2021