SSL, Krpani_1860, Vasilij_Žbogar

Prvič v zgodovini bo slovenska jadralna reprezentanca, sestavljena iz dobitnikov olimpijskih medalj, večkratnih svetovnih in evropskih prvakov, jadrala skupaj na krovu v prepoznavnih slovenskih športnih barvah. Za razliko od drugih večjih jadralskih tekmovanj bo to prvo ekipno prvenstvo državnih reprezentanc.

Težko pričakovano leto prvega, zgodovinskega zlatega pokala v jadranju se je za jadralce iz 56 sodelujočih držav začelo z januarsko zamrznitvijo jakostne lestvice, ki določa končno razvrstitev držav v kvalifikacijah za najbolj zaželeni pokal v jadranju. SSL Gold Cup bo po zgledu svetovnega nogometnega prvenstva letos premierno organiziran s pričetkom kvalifikacij v Švici, Slovenija pa začenja svoj nastop s 25. mesta s prvimi regatami v maju, najboljša jadralska nacija na svetu pa bo okronana 20. novembra 2022.

Naši neustrašni KRPANI1860 se bodo podali v spopad z največjimi jadralskimi brdavsi, kot so legnedarni Paul Cayard, Robert Scheidt, Ben Ainslie ali Francesco Bruni, vsaka država bo namreč na krovu združila najboljše, kar premore. Vse posadke imajo enako število dni treninga, jadrnice so vse enake, SSL47, zato o rezultatu odloča izključno ekipa. Jadrnice razreda SSL47 pa so predelane jadrnice RC44, ki jih v Sloveniji dobro poznamo, saj jih je oblikoval slovenski navtični arhitekt Andrej Justin.

Steklarna Hrastnik je postala generalni sponzor prve slovenske posadke za zlati pokal SSL

Kapetan domače ekipe, najboljši slovenski jadralec vseh časov s tremi olimpijskimi medaljami, Vasilij Žbogar, in generalni direktor Steklarne Hrastnik, mag. Peter Čas, sta s podpisom vzpostavila odlično novo sodelovanje, ki bo slovenski posadki omogočilo stabilne priprave in brezkompromisno izvedbo načrta nastopa.

Peter Čas, Vasilij_Žbogar

Odločitvi za generalno sponzorstvo je mag. Peter Čas, generalni direktor Steklarne Hrastnik, dejal:

»Ko v Steklarni Hrastnik razmišljamo o prihodnosti, ne razmišljamo samo o razvoju, obliki, novostih in izdelkih. Naš cilj so zadovoljni zaposleni, čisto okolje za naše otroke, ohranjanje tradicije, trajnostni razvoj in družbena odgovornost. Družbena odgovornost je tako eden od temeljev poslovanja Steklarne Hrastnik. Po najboljših močeh poskušamo tudi s podporo športnikom, kulturnikom, mladim in inovativnim, društvom in posameznikom pomagati pri razvoju, napredku in obogatitvi življenja. V zgodbi Krpanov, ki bodo sedaj ponosno imeli poleg imena zapisano letnico našega pričetka delovanja, smo prepoznali čudovit preplet vrednot, ki so temelj delovanja našega podjetja.

Njihove vrednote so skladne z našimi, kot edino pravo pot k uspehu pa priznavajo le tisto, v katero je vloženo neizmerljivo veliko truda, znoja in nenehnega širjenja znanja. V posameznikih, ki sestavljajo ekipo Krpani1860, pa vidimo tudi ambasadorje sozvočja z naravo. Ki vedo, kaj pomeni vztrajati, delati, delovati in nikoli obupati. Ki spoštujejo naravne vire in trajnostni razvoj. Povezuje nas voda – včasih mirna in spokojna, spet drugič divja, vrtinčasta in nepredvidljiva. Verjamemo, da bo naša skupna zgodba dobro prepoznana in da bo ekipa jadralski Krpani1860 dosegala odlične uspehe na vseh načrtovanih nastopih. V Steklarni Hrastnik jim bomo kot generalni sponzor nudili vso podporo in seveda tudi strasten navijaški duh.«

Vasilij Žbogar se je v imenu celotne ekipe iskreno zahvalil:

»Veseli in počaščeni smo, da je Steklarna Hrastnik danes postala generalni sponzor prve slovenske jadralske reprezentance, ki se bo za zmago potegovala na zlatem pokalu. S tem je postala del zgodovine jadranja, saj imamo v našem športu prvič pokal, ki bo določil, katera je najboljša jadralska država na svetu. V tem sodelovanju delimo zmagovalno vizijo, skupaj bomo uspeli zbrati vse najboljše jadralce, kar jih Slovenija premore.

Imamo izjemno izkušene jadralce, a tudi izjemno nadarjene mlade, ki so željni učenja in novega znanja, zato verjamem, da bo to sodelovanje obrodilo sadove. Generalno sponzorstvo nam bo omogočilo najkvalitetnejše priprave, da lahko letos tekmujemo na najvišjem nivoju, kar si kot ekipa želimo. Prav vsak član naše ekipe verjame v uspeh, s skupnim duhom, povezovanjem in enotnostjo ekipe pa sem prepričan, da bomo Steklarno Hrastnik popeljali v sam vrh na tem tekmovanju.«

Prvi treningi in priprave slovenske ekipe so se začeli leta 2021, KRPANI1860 pa so oktobra na testni regati na Neuchatelskem jezeru že pokazali, iz kakšnega testa so, ko so osvojili srebrne stopničke in zaključili na drugem mestu v močni konkurenci reprezentanc Švedske, Danske, Španije, Avstrije, Poljske, Peruja in Srbije. V zmagoslavje je slovensko ekipo popeljal krmar Igor Lah, ki je bil med prvimi v posadko imenovan kot najboljši krmar po jakostni lestnici SSL, člani posadke še olimpijci Tomaž Čopi, Mitja Margon, Tina Mrak, Veronika Macarol in nekdanji veslač Jani Klemenčič, ter Mitja Beltram, Vid Jeranko, in pa najmlajši, komaj 18-letni Gašper Strahovnik. Prav ta posadka predstavlja osrčje ekipe, ki se bo pomerila na letošnjem zlatem pokalu, svoje sodelovanje pa je v letu 2022 potrdil tudi Jaro Furalni kot prvouvrščeni z lestvice SSL članov posadk – glede na pravilo razreda namreč polovico sestave posadke določa SSL lestvica, drugo polovico pa izbere kapetan Vasilij Žbogar.

Na prve letošnje priprave se ekipa KRPANI1860 odpravlja februarja: »Čez manj kot dva tedna letimo na prve letošnje priprave na Lanzarote, kjer bomo pričeli treninge za nastop v kvalifikacijah, ki se za nas začnejo 30. maja. Ob tem se lahko le še enkrat zahvalim Steklarni Hrastnik, da je videla naš potencial in da bomo skupaj gradili to slovensko športno pravljico.«

SSL, Krpani_1860, Vasilij_Žbogar

Foto: Uroš Kekuš Kleva