EurILCA 4

Danes, 20. junija, se v Dziwnówu na Poljskem s prvimi plovi začenja odprto mladinsko evropsko prvenstvo EurILCA 4 za razred ILCA 4.

Prijavljenih je 345 mladih jadralcev, 133 deklet in 212 dečkov, od katerih bo v kategoriji do 16 let nastopilo 58 deklic in 115 dečkov. Devet mladih jadralcev prihaja iz neevropskih držav. Pod vodstvom trenerja Jakoba Božiča bo nastopila tudi petčlanska slovenska ekipa; med deklicami Tarin Pečar, Alenka Valenčič in v kategoriji do 16 let Zala Vidmar, med dečki pa Svit Dujmovič Šterpin ter Peter Koprivec.

Jakob Božič:

»Končno je napočil čas prvenstev. Komaj smo čakali na pravo borbo. Ekipa je pripravljena. Občutki na morju so pozitivni in obetajo. Imamo Alenko in Svita, na katera računamo največ. Odlična sta v vseh pogojih. Peter in Tarin sta vrhunska v manj vetra, pri močnejšem pa se mučita. Zala pa stavi na srednji in močnejši veter.
Ne moremo popolnoma zaupati napovedi, to smo se naučili v teh treh dneh, odkar smo tu. Zato težko rečem, kaj nas čaka. Smo pripravljeni na vse.«

Na programu evropskega prvenstva je šest kvalifikacijskih plovov (od ponedeljka do srede) ter po dva finalna plova od četrtka do sobote, ko se bodo odločili tudi prestižni evropski naslovi.

Po trenutni vremenski napovedi se mladim jadralcem danes obeta malo vetra, zato upamo, da bodo vendarle lahko dvignili jadra. Če bo napoved obveljala, pa jih že jutri čakajo povsem drugi pogoji, z vetrom celo več kot 20 vozlov.

Vir: JZS