Jadralni klub Reka in jahtni klub Porto Montenegro organizirata že 9. regato tisočerih otokov, ki poteka od Reke na Hrvaškem do Tivata v Črni gori in nazaj. Letos bo potekala med 16. in 25. septembrom. Regata, ki poteka med več kot 1000 jadranskimi otoki, se jadra na eni najlepših rut, ki jih lahko oblikuje narava Jadranskega morja in otokov.

Na letošnji regati nas bodo zastopale vsaj tri posadke, Trenutno so prijavljene Elaya (Elan E5) z Dušanom Ušeničnikom za krmilom, Karpo (Elan 450) z Maksom Vrečkom za krmilom in Macropus (First 40.7) z Žigom Rebekom za krmilom. Trenutno so na regato prijavljeni tekmovalci iz petih držav.

Regata je sestavljena iz dveh etap, od katerih se jadralci lahko odločijo, ali jadrajo samo prvo etapo, samo drugo etapo ali obe etapi s skupnim rezultatom. Prva etapa se začne v soboto, 17. septembra, ob 12. uri pred pristaniščem na Reki. Flota bo plovbo nadaljevala proti jugu mimo otokov Unije, Susak, Premuda, Dugi otok, Kornat, Vis, Lastovo in Sveti Andrija na desni strani ter konča v marini Porto Montenegro Tivatu. Na 280 nmi dolgi plovbi se flota sooča s tehničnimi izzivi navigacije med številnimi otoki in kanali hrvaške obale ter fascinantnim zalivom Boka Kotorska, ki poleg lepote zagotavlja spremenljive vetrovne pogoje in zanimivo regato pred ciljem. Po podelitvi nagrad za prvo etapo v Porto Montenegru v sredo, 21. septembra, bo flota v četrtek, 22. septembra, startala v nasprotni smeri proti Rek. Regata se bo zaključila s podelitvijo nagrad v nedeljo na Reki.

Rekorda obeh etap, ki ju je od leta 2015 postavil Madžar Wild Joe in jo priznava World Speed ​​​​Sailing Record Council, znaša 27 ur 24 minut in 5 s. V prvi etapi je ekipa jadrala s povprečno hitrostjo 10,14 vozla ter 32 h in 45 s v drugi etapi s povprečno hitrostjo 8,86 vozla. Rekordna znamka bo izziv za vse ekipe na letošnji regati.

Regato bomo v celoti spremljali na naši spletni strani. S plovbe se nam bodo javljali naši jadralci.